Odoraș.

Odoraș.

Capitala este inundată de gunoaie. Ce e de făcut?

Capitala este inundată de gunoaie. Ce e de făcut?

De câteva zile din Chișinău nu sunt evacuate deșeurile menajere. Prin tot orașul putem vedea tomberoane pline de gunoi, ba chiar și prin jurul acestora oamenii au depozitat sacii cu deșeuri. Mirosul devine insuportabil și începe să ne fie frică de eventuale infecții și boli provocate de murdărie.

În situația când oamenii din Bubuieci, unde erau evacuate deșeurile din capitală, nu mai rezistă și nu permit accesul autospecialelor, ne-am pomenit cu gunoiul în prag, la modul direct. Când mergi pe drum și vezi tomberoanele pline-ochi cu deșeuri, ai impresia că e sfârșitul lumii, că nimeni nu se mai preocupă de curățenie.

Sincer, mie îmi e teamă că ar putea să apară vreo boală din cauza deșeurilor și a șobolanilor care mișună prin gunoaie. Imaginile care le văd amintesc de filmele despre Evul Mediu, lipsesc doar băltoacele cu tot felul de lichide fiziologice aruncate peste geam. Însă dacă va ploua mai tare în aceste câteva zile cât deșeurile nu se evacuează, chiar ne așteaptă o „priveliște” de acest gen.

Ce e de făcut?

Vorba aia: „mintea moldoveanului cea de pe urmă”. Această problemă nu e de azi sau de ieri, ci e de zeci de ani. Îi înțeleg perfect pe oamenii care nu mai vor ca lângă casele lor să se aducă tot gunoiul din capitală: le este afectată sănătatea, nu pot prelucra pământul, nu pot bea apă din fântâni, nu suportă mirosul îngrozitor vara etc.

Autoritățile în primul rând ar fi trebuit să se preocupe de o uzină care să prelucreze și să distrugă deșeurile, căci s-a transformat țara într-o gunoiște. Trebuie aplicat un impozit special pentru gunoi sau sancțiuni pentru cei care îl aruncă unde le cade. Sunt necesare programe stimulatoare pentru a-i face pe oameni să sorteze deșeurile. La urma-urmei, cred că ar putea exista și un interes de parteneriat public-privat pentru a crea o uzină de prelucrare a deșeurilor.

În opinia mea, dacă s-ar oferi stimulente financiare, cât de mici, pentru plasticul adunat spre exemplu, foarte mulți pensionari asta ar face. Ar aduna buteliile și ambalajele, și le-ar da la locurile de colectare, de unde și-ar ridica niște bani pentru pâine și lapte.

Tare sper să învețe ceva autoritățile în urma acestui dezastru. Dar tare mă tem că nu vor învăța nimic.

Opinie de Mariana Galben,

redactor Odoraș.

Iată cum arată Chișinăul în aceste zile:

 

Foto: facebook.com

 

 

Share:

Articole recomandate