Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Atenție mare! Un tânăr de 17 ani din Moldova a decedat din cauza complicațiilor provocate de gripă

Atenție mare! Un tânăr de 17 ani din Moldova a decedat din cauza complicațiilor provocate de gripă

A fost înregistrat un deces al unui adolescent de 17 ani, domiciliat temporar în Chișinău. Persoana în cauză s-a adresat la Serviciul Medicină de Urgență, la data de 12 februarie care a evaluat starea de sănătate și a fost apreciată ca extrem de gravă cu semne de șoc toxico – bacterian, febră 38,3 C și a fost transportat la orele 19.51  Spitalul „V. Ignatenco”.

Tânărul a avut diagnosticul: „Șoc  toxi – infecțios, Bronhopneumonie bilaterală confluentă, Pleurezie exudativă fibrinoasă, Insuficiență respiratorie gr.IV, Cardiopatie toxico-infecțioasă, Insuficiența cardio-respiratorie, Insuficiență renală acută cu dereglarea funcției de excreție și filtrație, diasprimarea hemopoezei cu predominarea limfocitelor, Disfuncție intestinală, Gripă” .

La spital, pacientul a fost luat urgent în zona de resuscitare, unde imediat au fost efectuate măsuri  de reanimații cardio-respiratorie. În pofida tuturor măsurilor, starea lui progresa spre agravare, creștea hipoxia tisulară, dereglări circulatorii pronunțate și la data de 13 februarie, dimineața, a fost stabilită moartea biologică.

Din spusele bunicilor, tânărul, aproximativ de pe 8-9 februarie a avut tuse uscată, rară, dar a fost activ, la medic nu s-a adresat. La 12 februarie dimineața au apărut frisoane, slăbiciuni, febră până la 38,5 C.

Rezultatul examenului virusologic la materialul biologic prelevat atestă prezența virusului gripal B. În cazul decesului se efectuează expertiza medico-legală.

Conform datelor Flu News Europe, activitatea gripală de intensitate foarte înaltă a fost înregistrată în Albania, Finlanda și Luxemburg, de intensitate înaltă în Irlanda, Kosovo, Suedia și Elveția. În 26 de țări a fost raportată o activitate gripală de nivel mediu (inclusiv România), iar în alte 13 țări – nivel scăzut (inclusiv Republica Moldova și Ucraina). În această perioadă au fost identificate ambele tipuri de virusuri gripale A și B.

 

Foto simbol: nmn.by

 

Share:

Articole recomandate