Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Autoritățile au oferit explicații în cazul semnalat de o mamă privind vaccinarea copiilor în satul Fundurii Vechi

Autoritățile au oferit explicații în cazul semnalat de o mamă privind vaccinarea copiilor în satul Fundurii Vechi

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că s-a autosesizat pe cazul semnalat de o mamă privind realizarea vaccinării mai multor copii la grădinița din localitatea Fundurii Vechi, raionul Glodeni, și a format o Comisie care s-a deplasat în localitate pentru a investiga cazul. Acest caz a fost reflectat în ACEST ARTICOL.

Astfel, s-a constatat că pe data de 16 martie, conform Calendarului de vaccinare, au fost revaccinați  contra difteriei, tetanosului şi a poliomielitei 20 de copii, anul naşterii 2011, din ei - 10 în cabinetul medical al Gimnaziului Fundurii Vechi, 9 - în incinta grădiniţei de copii şi unul în cabinetul de imunizări al Centrului de Sănătate. 1 copil nu a fost vaccinat, deoarece la momentul examinării s-au constatat contraindicații (semne catarale). Vaccinarea a fost efectuată de către echipa medicului de familie, în componența medicului de familie, asistentei medicale superioare  și asistenta medicală responsabilă de imunizări.

Vaccinarea s-a efectuat la gimnaziu şi grădiniţă, echipa având vaccinurile plasate în frigiderul portativ, consumabile medicale pentru efectuarea vaccinurilor, trusa  pentru acordarea primului ajutor medical de urgenţă, completată conform cerințelor în vigoare.

Ministerul precizează că, conform  Ghidului național de imunizări, vaccinarea poate fi efectuată în colectivități, cu respectarea cerințelor pentru imunizare.

Înainte de vaccinare copiii au fost examinaţi de către medicul de familie, iar contraindicaţii medicale  nu au fost depistate. „Precizăm că, părinţii au fost informaţi privitor la imunizare, fapt confirmat de explicațiile în scris ale părinților, care au fost prezenți la momentul examinării situației”, se menționează în comunicatul emis de Minister.

În cadrul supravegherii postvaccinale,  16 copii  au fost examinaţi de medicul de familie în incinta Centrului de Sănătate unde s-au prezentat cu părinţii, iar 3 copii au fost vizitaţi la domiciliu. Starea copiilor este satisfăcătoare, fără reacții postvaccinale.

Mama copilului, care a publicat informația pe rețelele de socializare, a refuzat să discute cu medicul de familie și asistenții medicali, dar a acceptat discuția cu membrii comisiei. Comisia a informat despre rezultatele examinării cazului, a examinat copilul, nefiind constatate reacții postvaccinale. În comunicat se spune că mama a rămas satisfăcută de modalitatea de examinare a cazului, promptitudinea de care s-a dat dovadă. Femeia nu a venit cu o nouă reacție pe pagina sa de pe rețelele de socializare.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a indicat convocarea de urgență a Consiliilor Teritoriale de Sănătate Publică Raionale, la data de 21 martie, cu informarea suplimentară a tuturor lucrătorilor medicali despre respectarea prevederilor Ghidului Naţional de Imunizări.

 

Foto simbol: moldnova.eu

Share:

Articole recomandate