Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Bufetul suedez va fi implementat încă în cinci şcoli din Chișinău

Bufetul suedez va fi implementat încă în cinci şcoli din Chișinău

Conceptul bufetului suedez urmează a fi aplicat încă în cinci instituţii de învăţământ preuniversitar din capitală. Este vorba despre trei licee şi două gimnazii, iar în acest sens autorităţile municipale au alocat în jur de 450 de mii de lei, potrivit IPN.

Începând cu anul 2012, modelul de  „bufet suedez” a fost implementat în 60 de instituții de învățământ din Chișinău, ceea ce reprezintă o acoperire de aproape 50%.

În restul şcolilor acest concept nu poate fi deocamdată implementat pe motiv că nu permit condiţiile tehnice. Pentru dotarea instituţiilor ar fi nevoie de reproiectarea cantinelor.

În cazul modelului bufetului suedez nu există un ospătar care să servească masa, iar elevul îşi poate pune în farfurie ceea ce vrea să mănânce din mai multe feluri de mâncare propuse la alegere. Potrivit autorităţilor municipale, cheltuielile sunt aceleaşi, dar s-a redus cantitatea resturilor de mâncare.

Proiectul privind alimentaţia elevilor după modelul „Bufet suedez" a fost lansat în anul 2012, la iniţiativa primarului general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Direcţiile raionale de învăţământ din republică, de asemenea, şi-au exprimat intenţia de a prelua modelul de autodeservive pentru organizarea alimentaţiei în instituţiile de învăţământ primar şi secundar.  

Share:

Articole recomandate