Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Detalii noi privind deflagrația din Chișinău – câteva persoane sunt de negăsit și ar putea fi sub dărâmături

Detalii noi privind deflagrația din Chișinău – câteva persoane sunt de negăsit și ar putea fi sub dărâmături

Șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Mihail Harabagiu, a declarat la ședința operativă a Guvernului, că sub dărâmături ar mai putea fi persoane decedate. Potrivit lui, cele două cadavre depistate la fața locului nu au fost evacuate pentu că acum operațiunea prezintă pericol pentru pompieri. Totodată, șeful IGP, Alexandru Pânzari, spune că nu se cunoaște soarta a trei locatari – o femeie și fiul ei, de doar 4 anișori, de la etajul 17 și o altă femeie de la etajul 15, scrie tv8.md.

Mihail Harabagiu a mai declarat că deflagrația a afectat pe verticală etajele 13-18. Potrivit lui, sinistrații au fost cazați într-o sală sportivă. De asemenea, șeful IGSU spune că a fost convocată comisia municipală pentru situații excepționale în sarcina căreia s-a pus să asigure cazarea temporară și alimentarea celor evacuați.

Ministra sănătății, Silvia Radu, a menționat că din cele 10 persoane care au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale, în dimineața zilei de azi internate au rămas doar două persoane – pompierul, viața căruia se află în afara oricărui pericol și o locatară, care se află în stare gravă. Potrivit ei, de la miezu nopții la Spitalul de Urgență a fost declarat cod roșu de intervenții.

Viceprimarul Nistor Grozavu spune că în scara nr. 6 a blocului, unde a avut loc deflagrația, în total locuiesc circa 200 de persoane. După explozie, o parte dintre acestea au plecat la rude. În plus, au fost și voluntari care i-au luat pe la casele lor pe sinistrați și astfel numărul celor care s-au adresat după ajutor este mai mic. „Serviciile municipale au curățat strada pentru că bulevardul era plin de cioburi de sticlă. Astăzi vom curăța și vegetația. Ascensorul trebuie să-l restabilim și toate rețelele inginerești din scară”, a spus Nistor Grozavu. Potrivit lui, pereții de bază ai blocului nu au fost afectați.

Premierul Pavel Filip a menționat că trebuie făcută o expertiză tegnică a blocului. Pentru cazarea sinistraților, prim-ministrul a adus drept exemplu Spitalul Căii Ferate, pe care l-a vizitat recent, dar și alte spitale, menționând că trebuie asigurat minimumul de condiții pentru aceste persoane. „Rog să fie făcută o estimare pentru ajutorul financiar și oferirea sumelor necesare. Dacă restabilirea blocului nu va fi posibil din punct de vedere tehnic, atunci vom identifica posibilități de acordare a unui loc de trai”, a spus premierul.

Pavel Filip a cerut să fie făcute controale în celealte apartamente ale blocului. „Să vedem cauzele, motivele. Blocul nu a fost conectat la gaz și pericolul că și alte apartamente utilizează butelii de gaz este unul foarte mare. Este nevoie și de alte controale pentru a preveni asemenea situații”, a spus oficialul.

Preliminar, o posibilă cauză a deflagrației ar fi o butelie de gaz.

Share:

Articole recomandate