Diaconia a lansat campania tradițională de colectare a produselor alimentare în ajun de Paști

Diaconia a lansat campania tradițională de colectare a produselor alimentare în ajun de Paști

Misiunea Socială „Diaconia” a lansat campania de Paşti „Masa Bucuriei”. De opt ani campania este organizată cu scopul de a colecta produse alimentare pentru cantinele sociale - servicii unde zilnic beneficiază de un prânz cald bătrânii singuratici, persoanele fără adăpost, bolnavii ţintuiţi la pat.

Toate resursele acumulate în campanie devin prânz cald, oferit pe parcursul întregului an oamenilor nevoiaşi – beneficiari ai centrelor parohiale şi ai cantinelor sociale din cadrul Mitropoliei Basarabiei şi organizaţiilor partenere implicate în campanie. Zilnic, doar la cantina mobilă „Aproape de Aproapele” din Chișinău vin după un prânz peste 180 de persoane.

 

La 1 ianuarie 2016 erau înregistrați aproape 680 de mii de pensionari - cu aproape 4000 de persoane mai mult decât un an în urmă. Dacă raportăm la numărul total al populației, atunci fiecare al cincilea cetățean este pensionar, iar o bună parte dintre aceștia sunt la limita sărăciei. Pensia medie pentru anul 2016 a fost de 1165 de lei – iar această sumă este sub limita minimului de existență a unui bătrân.

Campania de Paști „Masa Bucuriei” vine să sensibilizeze populația cu referire la problema bătrânilor și incapacitatea financiară a acestora de a-și asigura minimul zilnic în alimentație.  În cadrul campaniei vor fi organizate o serie de acțiuni de sensibilizare și informare, și va culmina la  8 aprilie cu o zi de mobilizare națională de donare de produse alimentare neperisabile.

Toate resursele acumulate în campanie se vor transforma în prânzuri calde distribuite la cantine pentru parcursul întregului an și în pachete alimentare împărțite în ajun de Paști bătrânilor și persoanelor din familiilor social-vulnerabile.

În 2016 în cadrul campaniei au fost adunate 32 de tone de produse alimentare din care au fost distribuite 1630 de pachete cu produse alimentare, iar zilnic 300 de bătrâni au primit un prânz gratuit asigurat în cadrul celor 6 cantine ale organizațiilor implicate în campanie.

În acest an, „Masa Bucuriei”  va avea loc în 100 magazine din 20 de localități din întreaga țară: Chișinău, Bălți, Cahul, Edineț, Căușeni, Cantemir, Ungheni,  Boghenii - Vechi, Ștefan-Vodă, Strășeni, Călărași, Soroca, Hâncești, Dondușeni, Ialoveni, Cricova, Stăuceni, Strășeni, Florești și Ucrainca.

Donații mai pot fi făcute prin intermediul terminalelor de plată MMPS, QIWI și Netto Pro. Costul unui prânz la cantina mobilă este de 15 lei, iar cu 400 de lei asiguri hrana unui bătrân pentru o lună.

Magazine implicate în campanie: GreenHills, UniMarket, Linella, Riga, IMC, Velmart, Metro, NR 1, Bonus.

Adaugă comentariu

Închide