Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Discriminare la o grădiniță din Chișinău: „Tratează copiii în dependență de cât achită părintele în plic”

Discriminare la o grădiniță din Chișinău: „Tratează copiii în dependență de cât achită părintele în plic”

Ieri, pe pagina de facebook „Părinți solidari” a apărut o postare despre un matineu mai diferit din grădinița nr 32 din sectorul Ciocana al capitalei. În timp ce 26 de copii purtau costume identice, un singur băiețel, așezat la margine nu era în straie de sărbătoare. Mama copilului, Iulia Nazaria, susține că e un act discriminator cauzat de refuzul ei de a plăti anumite taxe nefondate și ilegale grădiniței.

Cunoaștem cu toții cât este de importantă integrarea copilului în societate, chiar dacă este destul de dificil pentru unii părinți, fiind nevoiți să fie în pas nu doar cu tehnologia, moda, dar și cu taxele suplimentare lunar în instituțiile de învățământ. Pe de o parte, ne plângem că avem corupție în țară, dar pe de altă parte o susținem. Această mămică se pare că și-a luat inima în dinți și a ales să fie „oaia neagră„, dar din nefericire primul act de discriminare nu s-a lăsat mult așteptat.

„La gradinița nr. 32, am noroc de o educatoare- Vergilia Plăcintă, care tratează copiii în dependență de cât achită părintele acestuia în plic și cine este el.

Azi s-a organizat o petrecere în grupă, despre care am aflat doar ieri seara. Toți copiii au fost îmbrăcați egal, excepție, al meu !!! ( primul copil din dreapta), iar eu nu am fost anunțată despre acest lucru. Oare cum s-a simțit azi copilul meu?Oare acest pedagog isi merita profesia??? Și acest caz nu este unic!!!Am găsit copilul fără căciulă când era frig, deși absolut toți copiii erau cu căciulă. Copilul periodic nu este inclus la activități, am avut cazuri de agresiune... Nu sunt informată despre organizarea de adunări părintești, educatoarea mă bârfește cu alți părinți și face intrigi... etc etc. Directoarea institutiei nu ia nici o masura, desi am scris plingeri si cunoaste foarte bine situatia..

DE CE? Pentru că sunt părinte care nu duc bani în plic de ceva timp, pentru că sunt un părinte care spun deschis despre iregularitățile din această grădiniță și din SISTEMUL NOSTRU EDUCAȚIONAL ÎNVECHIT ȘI PUTRED. Pentru că lupt pentru ca ai noștri copii să aibă o alimentație mai bună, pentru ca împreună cu alte mame scrim noaptea petiții și cerem majorarea salariilor pedagogilior și personalului auxiliar ca aceștia să nu stea cu mâna întinsă la părinți și să discrimineze acei copii ai căror părinți nu au bani de plicuri, reparații de mii de lei, matinee, covoare și draperii....”

 

Cu toate acestea, Directoarea grădiniței nr. 32, Dina Păvăleanu, neagă faptul că acest micuț ar fi fost discriminat în vreo formă, înregistrările video de la matineu fiind o dovadă „unde copilul este în siguranță, se simte bine, este relaxat, nu a fost separat de ceilalți”.

De asemenea, în opinia directoarei, părinții copilului sunt de vină, atâta timp, cât ei singuri au refuzat: „Copilul nu este vinovat că 26 de părinți au vrut, iar al 27-lea a refuzat ca el să aibă costum. Am discutat aici că această problemă putea fi rezolvată altfel - puteau să-i dea copilului un costum de iepuraș, de morcov...”.

Dina Păvăleanu neagă și acuzațiile potrivit cărora în această grupă s-ar colecta bani și spune că regretă „ieșirile” acestui părinte, care ar trebui să înțeleagă „că are și niște obligații, să nu aducă copilul când vrea la grădiniță, la ora 11.00 fără să informeze.”

Mai mult chiar, mămica a revenit cu un mesaj pe rețelele de socializare subliind că a fost bruscată verbal de un tată care a numit-o cu cuvinte urâte, iar alți părinți au lansat diverse zvonuri la adresa ei. De partea cui stă adevărul în acest caz, nu putem spune cu precizie, cert este că această alarmă bătută de către tânăra mămică poate va trezi curajul mai multor părinți să vorbească, să nu accepte multiplele nereguli ce au loc în sistemul educațional din grădinițe, or, o educație sănătoasă începe chiar de acolo.

În acest scop, mai mulți părinți solidari au și pornit o campanie online de susținere a mămicei mai sus menționate și a combaterii discriminării copilului în grădiniță. Totodată, Andrei Brighidin, membru al Consiliului pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi Asigurarea Egalităţii din Moldova, s-a autosesizat și se pare că acest caz va fi examinat la Consiliu.

Sursa: discriminare.md, facebook.com

Share:

Articole recomandate