Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

În direct din sala de operație: Copii cu malformații cardiace congenitale vor primi șansa la o viață mai bună

În direct din sala de operație: Copii cu malformații cardiace congenitale vor primi șansa la o viață mai bună

Mai mulți copii cu vârsta între 1 și 10 ani cu malformații cardiace congenitale sunt astăzi operați la  Spitalul polivalent Novamed. Intervențiile sunt minim invazive, fără utilizarea bisturiului și fără deschiderea toracelui, ceea ce reprezintă o premieră medicală de nivel național.  Așa cum am promis în articolul precedent, vom transmite detalii în direct.

Colega noastră Daniela se află în sala de operații și ne transmite detalii de la fața locului (21 mai 2016, ora 15.20). Chiar în aceste momente, pe masa de operație se află Sabina, o micuță de 3 ani, căreia i se face o intervenție la canalul arterial persistent. Ea este al patrulea copilaș operat astăzi. Operațiile precedente au decurs cu succes, iar ceilalți 3 copii se află la terapie intensivă, împreună cu părinții lor. Menționăm că pentru copiii din Moldova asemenea intervenții se realizau până acum în Europa. 

UPDATE

Daniela, reporter Odoraș.md:

O sală de operație, o fetiță de doar trei anișor sub anestezie și o întreagă echipă de medici care discută în termeni medicali despre problema copilului căruia i se face intervenția. Sinceră să fiu, nu am înțeles prea multe din prima, însă am simțit în vocea lor siguranță. Micuța de pe masa de operație, căreia i-am văzut doar o mânuță și i-am auzit geamătul slab, se va face bine.

Sabina avea dispnee la efort. Mai exact, atunci când se juca cu copiii simțea că nu are destul aer și se sufoca. La vârsta de trei ani, problema ei putea fi compensată, era suficient ca părinții să o păzească de un efort în plus și copila nu simțea deranj. Dar problema s-ar fi acutizat odată cu maturizarea, astfel că Sabina ar fi avut parte de contraindicații legate de tot soiul de activtăți, inclusiv pentru o sarcină fiziologică. Cu alte cuvinte, aceast defect cardiac necorectat ar fi adus restricții la orice efort. Între timp, s-ar fi dezvoltat hipertensiunea pulmonară, care ieșită de sub control ar fi acționat nefast asupra perspectivei ei de viață. După această intervenție, Sabina va avea șansa la o copilărie mai plină și la o viață fără grija efortului în plus. 

Patru copii și trei diagnoze - defect septal atrial, canalul arterial persistent și valvuloplastie a arterei pulmonare. Sabina, fetița care se afla pe masa de operație în momentul când am intrat în sală, era cel de-al patrulea și ultimul copil din cei planificați pentru înlăturarea malformației cardiace congenitale pe care o avea. Primii trei își reveniseră între timp și erau monitorizați de cadrele medicale ale Spitalului Polivalent Novamed, fiind asistați de părinți.

Toți patru urmează să fie externați în decurs de 24 de ore. Intervențiile au durat una – două ore, aici fiind inclusă și perioada de acțiune a anesteziei. Toate intervențiile au fost efectuate de o echipă întreagă de medici moldoveni, în frunte cu renumiții doctori Petru Liuba, profesor asociat al Universităţii din Lund, Suedia, şi medic primar Cardiologie Congenitală Intervenţională Pediatrică, precum și Ion Popovici, director general al Spitalului Polivalent Novamed, Doctor Habilitat în Medicină, medic cardiolog, șef al departamentului de cardiologie intervențională.

În ce constă această operație minim invazivă, ne-a explicat profesorul Popovici.

„Printr-o arteră sau venă la picior (în dependență de problema abordată) se fixează un dispozitiv foarte mic, prin care se introduce un cateter până la nivelul inimii. Există catetere speciale de mai multe forme cu care se intră în oricare compartiment la inimii și al vaselor magistrale (aorta, arterele pulmonare etc). Cu acest cateter, medicul ajunge până la nivelul cerut, pentru efectuarea corecției unui sau altui defect. Apoi, se face controlul angeografic și ecografic (simultan) și dacă rezultatul este cel asteptat, adică defectul este înlăturat, atunci se retrage cateterul respectiv. La nivelul piciorului se aplică un pansament compresiv pentru câteva ore, după care pacientul poate reveni la regimul obișnuit și poate fi externat. Astfel, din momentul internarii și până la externarea pacientului nu durează mai mult de 24 de ore, iar după externare pacientul nu are restricți la nici un gen de activitate.

Următoarele intervenții de acest gen vor fi efectuate la data de 6 octombrie a.c. Până atunci urmează să fie identificați noii pacienți, astfel ca în lista de așteptare să fie incluși cât mai mulți beneficiari.

Prețul unei asemenea intervenții în țările europene variază între 10 – 15 mii euro. În Moldova această sumă este de 7 – 10 ori mai mică.

Citește și: Prima dată în Moldova: Copiii cardiaci operaţi fără bisturiu la o clinică privată!

Foto: Odoraș.md

Share:

Articole recomandate