Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Iulian Bercu: Alergătorilor le recomand să participe la competițiile din Moldova, așa sportul va evolua

Iulian Bercu: Alergătorilor le recomand să participe la competițiile din Moldova, așa sportul va evolua

14 competiții internaționale, inclusiv 6 ultra-maratoane de circa 100 km fiecare – este palmaresul din acest an al lui Iulian Bercu, jurnalistul care susține că maratonul este un mod de viață activ și sănătos. El s-a înscris în lista participanților la Maratonul Internațional Chișinău, în susținerea Run for Children, care va avea loc la 1 octombrie 2017.

Iulian recunoaște că nu mai ține minte când a participat pentru prima oară la un maraton organizat peste hotarele Moldovei. Însă pasiunea pentru acest gen de sport a fost „provocată” de dorința de a avea un mod de viață activ. De 3 ani, participă la diverse maratoane naționale și internaționale, iar de 10 ani s-a împrietenit cu drumețiile și tenisul.

Jurnalistul ne-a spus că tot mai rar preferă să alerge prin orașe, optând pentru competițiile din afara acestora. „Să mă credeți pe cuvânt, viața în afara orașelor este o cu totul altă planetă”, susține jurnalistul. El a recunoscut că anul trecut a fost mai bogat în astfel de evenimente, reușind să participe la maratoane pe asfalt în Berlin, Malta, Roma, Florența etc. „Maratonul pe asfalt și maratonul prin munți sunt două lucruri diferite. Tot mai mult îmi place să alerg prin munți. E o altă atmosferă, chiar dacă e considerabil mai greu decât un maraton pe asfalt”.

Iulian Bercu a mai menționat că participarea la orice competiție este un examen și o lecție, fie că vorbim despre Romeo&Julieta Semi Marathon de 21 km din Verona, fie Transylvania de 105 km și Marathon7500 de 110-120 de kilometri de alergare continuă de peste 20 de ore. La fiecare competiție, vezi oameni și locuri noi, acumulezi experiență și amintiri. „Mă bucură faptul că Maratonul Internațional Chișinău este organizat, din start, la un nivel atât de înalt, încât nu se observă o prea mare diferență între acesta și unul organizat în străinătate. Ba mai mult. Unele maratoane de peste hotare cedează în nivelul de organizare celui din Chișinău. În linii generale, orice maraton este o sărbătoare nu doar pentru alergători, dar și pentru o bună parte a locuitorilor orașului. Chiar și cu problemele de transport create de acesta”, zice jurnalistul. Potrivit lui, organizatorii evenimentului de la Chișinău fac tot posibilul și imposibilul pentru a atrage noi oameni în acest sport, inclusiv prin desfășurarea competițiilor de duathlon (bicicletă-alergare, înot-alergare) și triathlon (alergare-bicicletă-înot). „Cred că acum este rândul autorităților să susțină această mișcare”, subliniază Iulian.

El a mai spus că încearcă să convingă și alți oameni să alerge și să descopere o altă lume. În acest scop, plasează pe rețelele de socializare poze de la fiecare eveniment sportiv la care participă. „Dacă e să fiu sincer, am un mare noroc de prieteni pe care nu trebuie să-i conving”, menționează el. Pentru a povesti tuturor doritorilor de a participa la competițiile internaționale despre plusurile și minusurile fiecărui eveniment, Iulian Bercu a lansat blogul www.run4fun.md.

În decursul acestei săptămâni, el și alți vreo 10 prieteni de-ai săi și-au anunțat disponibilitatea de a susține o familie nevoiașă cu bani și produse. El zice că sunt aceiași prieteni împreună cu care, în fiecare decembrie, cumpără lemne și produse pentru familiile sărace.

Iulian a acceptat să ofere și niște recomandări pentru cei care deocamdată doar își planifică să participe la astfel de evenimente. „Alergătorilor le recomand insistent să participe la toate competițiile care sunt organizate în Moldova. Doar astfel acest sport va evolua și vom beneficia de competiții din ce în ce mai calitative și mai interesante. În plus, sportul de amatori a devenit deja o „epidemie” națională și, inevitabil, va fi susținut tot mai intens de stat și donatori privați. Iar începătorilor le propun să-și evalueze forțele și să accepte provocarea. Distanțe sunt pe orice plac: 5, 10, 21, 42 km. Important e să faci primul pas!

Maratonul Internațional Chișinău – cel mai mare eveniment sportiv din Moldova – va fi organizat în colaborare cu CCF/HHC Moldova, cu genericul „Împreună susținem copilăria acasă”. Fondurile colectate în cadrul proiectului urmează să ajungă la familia Bârsanu, cazul căreia a ajuns în atenția CCF/HHC Moldova la începutul anului 2017. Asistentul social care se ocupă de acest caz a evaluat situația și a realizat un plan de intervenție pentru ca cei 6 copii să nu ajungă la internat din cauza condițiilor precare de trai. Din cei 7 copii ai familiei Bârsanu, doar unul a atins vârsta majoratului și deja muncește pentru a-și ajuta familia. Ceilalți au vârstele cuprinse 1 și 15 ani. Casa este avariată și necesită intervenție urgentă pentru reparație și reabilitare. În acest scop, sunt necesari cca 90 mii de lei.

Foto: run4fun.md

Share:

Articole recomandate