Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Premieră pentru Moldova. Se lansează ghidul „Bunele maniere sau Cartea virtuților”!

Premieră pentru Moldova. Se lansează ghidul „Bunele maniere sau Cartea virtuților”!

E o premieră în materie și se lansează la Chișinău. Este vorba de „Bunele maniere sau Cartea virtuților” de Oreste Tărîță, conf. univ.,  dr., expert în protocol, ceremonial și etichetă. Evenimentul va avea loc marți, 19 decembrie, în incinta Bibliotecii Naționale, la ora 13.00, și sunt așteptați de la mic la mare, toți cei interesați de un ghid în viață, or, bunele maniere ar trebuie să ghideze drumul oricui.

Este o temă necesară și bine-venită, zicem noi, atâta timp cât educația copiilor și a maturilor poate salva societatea de la prostie, ură și negativism.

Cartea „Bunele maniere ” reprezintă un adevărat izvor pentru copii, adolescenți, părinți și profesori în opinia maestrului literaturii, Iurie Colesnic. „Această ediție se recomandă în mod firesc drept o lucrare de referință, manual practic pentru grădinițe, instituții de învățământ preuniversitare, cadre didactice, persoane din orice sferă de activitate umană și toți cei îndrăgostiți de lumea fascinantă a bunelor maniere și de frumoasele valori comportamentale. Acest ghid de comportament civilizat nu prezintă o simplă trecere în revistă a bunelor maniere, ci îl poartă pe pasionatul cititor prin lumea frumoaselor tradiții și obiceiuri antice, medievale, moderne și celor contemporane, impresionându-l cu evoluția lor în timp și impactul asupra societăților umane care s-au perindat de-a lungul istoriei”, spune maestrul literaturii în prefața cărții.

Această carte abundă de sfaturi simple și practice. Codul este unul de referință ce poate fi folosit ușor de copii și părinți. Formele de salut la noi și în străinătate, reverența, modul de strângere a mâinii, prezentările, arta conversației, folosirea telefonului și scrierea mesajelor, organizarea unui dineu acasă, stilul continental și cel european de servire a bucatelor, diferențele culturale, eticheta ușilor și scărilor, balurile, seratele și zilele de naștere, comportamentul în locurile publice, bunele maniere în lăcașul sfânt, aniversarea majoratului, mesajul hainelor, garderoba damelor și gentlemenilor, grațiile sociale și cavalerismul curtenitor, virtutea tinerelor, cadourile, limbajul florilor și al culorilor, toate acestea sunt explicate în lucrarea sus menționată.

A lucrat mai mult de doi ani asupra acestui ghid și are așteptări mari: ”...înșir aceste multrâvnite rânduri pentru copiii și adolescenții de astăzi în speranța că lumea bunelor maniere și grațiilor sociale îi vor face să ia calea virtuții și a faptelor nemuritoare”, ne spune Oreste Tărîță.

Autorul cărții, Oreste Tărîță, s-a născut în  anul 1952, în satul Hâjdieni, raionul Glodeni. Este licențiat în limbi străine, Universitatea de Stat din Chișinău(1974), expert în Protocol și Ceremonial, Universitatea  din Oviedo, Spania (1997), master în relații internaționale, Academia de Administrare Publică de pe lângă Guvernul Republicii Moldova (1998); doctor în politologie, Academia de Științe a Moldovei ( 2003); bursier Fulbright la Universitatea din Pittsburgh, statul Pennsylvania, SUA ( 2014).  Autorul cărților: „ Protocol, ceremonial, etichetă” și „Tratat de protocol și comportament civilizat”. Este căsătorit, iar împreună cu soția Tamara, au doi copii: Marius-Nicetas și Camelia-Alexandrina.

Share:

Articole recomandate