Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Prima dată în Moldova: Copiii cardiaci operaţi fără bisturiu la o clinică privată!

Prima dată în Moldova: Copiii cardiaci operaţi fără bisturiu la o clinică privată!

Mai mulți copii cu malformații cardiace congenitale urmează să beneficieze în următoarele două zile de intervenții de corecție mini invazivă, ceea ce reprezintă o premieră medicală de nivel național.  

Inițiat în cadrul proiectul pilot „Inimici”, de Spitalul Polivalent Novamed, acestă acţiune este unică în Republica Moldova și are drept scop diagnosticarea și corecția defectelor cardiace la copii, lucru posibil datorită echipamentului de ultimă generație de care dispune spitalul.

“Este vorba de copilași cu vârsta cuprinsă între 1 și 10 ani cu malformații cardiace congenitale. Tipul intrevențiilor care vor fi realizate în prima fază a proiectului includ închiderea percutană de defect septal atrial, închiderea percutană a canalului arterial persistent și valvuloplastie a arterei pulmonare” a declarat pentru Revista Odoraș, Ion Popovici, director general al Spitalului Polivalent Novamed, Doctor Habilitat în Medicină, medic cardiolog, șef al departamentului de cardiologie intervențională.

Medicul mai spune: “Acest gen de intervenții au un traumatism minim, care nu necesită deschiderea cutiei toracice și aduc un șir de beneficii considerabile pentru micii pacienți: lipsa cicatricelor și a urmelor exterioare, lipsa traumatismelor, au o rată scăzută de complicații postoperatorii, precum și o rată sporită de succes, perioadă minimă de convalescență este de 24 de ore după intervenție, astfel că pacientul revine la un regim de viață obișnuit imediat după externare”.

Intervențiile și consultațiile tematice vor avea loc de două ori pe an și vor fi conduse de doctorii Ion Popovici și Liuba Petru, profesor asociat al Universităţii din Lund, Suedia şi medic primar Cardiologie Congenitală Intervenţională Pediatrică. Rezultatele primelor operații vor fi făcute publice sâmbătă 21 mai, ora 15:00, în cadrul unei conferințe de presă. 

Sâmbătă, site-ul Odoras.md va oferi detalii ÎN DIRECT despre cum decurg operaţiile. Urmăriţi-ne pe site şi pe pagina Odoraş de facebook AICI

Share:

Articole recomandate