Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Primul caz de rujeolă din acest an, înregistrat în Chișinău

Primul caz de rujeolă din acest an, înregistrat în Chișinău

Primul caz de rujeolă din 2019 a fost înregistrat de specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică  la un copil din municipiul Chişinău, relatează MOLDPRES. Șefa Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a precizat că rujeola a fost confirmată la un copil din capitală întors recent dintr-o călătorie în Ucraina. Minorul a beneficiat de tratament.

Pe întreg teritoriul țării se menține Cod galben privind riscul de răspândire a rujeolei.

În ultimii zece ani, în Republica Moldova rata imunizării a constituit 95 la sută, iar acum aceasta este de până la 87%. Focare de rujeolă există și în țările vecine Ucraina și România.

Medicii epidemiologi reamintesc populaţiei că rujeola este o maladie extrem de contagioasă şi se răspândește rapid. Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.

Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În Moldova, vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la vârstele de un an, 6-7 ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită.

Share:

Articole recomandate