(FOTO) Schemă de corupție la Centrul republican de diagnosticare medicală. Medicii primeau bani pentru pacienții trimiși la tomografie

(FOTO) Schemă de corupție la Centrul republican de diagnosticare medicală. Medicii primeau bani pentru pacienții trimiși la tomografie

Șapte angajaţi din sistemul medical din ţară au fost reţinuţi de CNA şi procurori în urma unei operaţiuni de documentare a faptelor de corupţie comise de către un grup de medici, asistenţi şi reprezentanţi ai unor clinici private. Aceştia ar fi instituit o schemă infracţională de estorcare a banilor de la pacienţii asiguraţi pentru a-i supune investigaţiilor imagistice şi de tomografie computerizată. 

Potrivit materialelor cauzei, şeful secţiei imagistică şi tomografie computerizată din cadrul Centrului republican de diagnosticare medicală ar fi organizat o reţea de medici din instituţiile medicale de stat şi din clinici private, prin intermediul cărora oferea servicii contra cost pacienţilor. În urma înţelegerii prealabile, medicii trimiteau pacienţii pentru investigaţii tomografice, ocolind programările corespunzătoare. Astfel, pacienţii ar fi achitat banii direct şefului Secţiei imagistică şi tomografie computerizată, fără ca sumele să fie reflectate în evidenţa spitalului, iar medicii care „furnizau pacienţi" ar fi fost remuneraţi pentru fiecare om cu o parte din banii primiţi.

În cadrul dosarului, au fost documentate în jur de 100 de episoade în care s-a stabilit complicitatea a cel puţin 13 medici şi alţi angajaţi medicali din cadrul Centrului republican de diagnosticare medicală, Institutului de ftiziopneumologie, Dispensarului cardiologic şi unor clinici private.

Purtătoarea de cuvând a CNA, Angela Cibotaru Starinschi a scris: „În prezent, operaţiunea continuă, persoanele reţinute fiind cercetate pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă. În unele birouri percheziţionate s-au găsit:
- 9000 de lei
- 100 de dolari şi încă vreo câteva sute de lei
-15 000 de lei...

În biroul unui şef şi în caseta de valori, deţinută în una din băncile comerciale din capitală, au fost depistate 80 000 de euro, 50 000 de dolari şi 100 000 de lei”.

Foto simbol: newsmd.md

Adaugă comentariu

Închide