Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

În Moldova se agravează situația privind hepatita virală A. Cei mai afectați sunt copiii

În Moldova se agravează situația privind hepatita virală A. Cei mai afectați sunt copiii

Republica Moldova se află în pragul unei epidemii de hepatită, cei mai afectați fiind copiii și minorii. Potrivit Centrul Național de sănătate publică, cea mai gravă situație se atestă în rândul bolnavilor cu hepatita virală A (HVA).

Astfel, după o perioadă de 10 ani de stabilitate epidemiologică, începând cu anul 2013,  în republică se atestă o tendinţă de activizare a procesului epidemiologic prin această infecţie, sporirea numărului îmbolnăvirilor fiind înregistrată şi în perioada ianuarie–august 2016 – 295 cazuri în teritoriile din dreapta Nistrului (8 luni 2015 -138 ), dintre care 244 la copii, ce constituie 82,7% din numărul total.

Ce favorizează situaţia epidemică și declanșarea posibilelor izbucniri de focare epidemice? Condițiile insalubre a localităților, gospodăriilor și teritoriilor instituțiilor pentru copii, aprovizionarea nesatisfăcătoare a populației cu apă potabilă de calitate, nerespectarea normelor sanitaro-igienice în unitățile de alimentație publică și în sistemul de comerț cu produse alimentare, comercializarea produselor ușor alterabile în stradă, lipsa cunoștințelor și deprinderilor igienice a populației, inclusiv copiilor. 

Ce este hepatita A? Hepatita virală A este o boală contagioasă umană, provocată de virusul hepatitei A care se manifestă prin afectarea ficatului şi evoluţie ciclică, benignă, cu intoxicaţie de scurtă durată, dereglări ale tractului digestiv, în special a funcţiei ficatului, cu/sau fără icter, restabilirea rapidă a funcţiei hepatice şi pronostic favorabil.

Simptomele hepatitei virale A: slăbiciune generală, cefalee, scăderea apetitului, grețuri, vome, dureri abdominale și alte tulburări digestive (diaree, constipație).

Semne importante, specifice HVA – urina de culoare  închisă, scaun decolorat, sclerele și pielea de culoare galbenă. Deseori, debutul este similar unei intoxicații alimentare sau viroze respiratorii. 

Hepatita virală A poate fi evitată:

•  Spălaţi minuţios mâinile, cu apă și săpun, întotdeauna după toaletă si înainte de masă;
•  Consumaţi doar apă potabilă de calitate, din surse sigure sau îmbuteliată;
•  Spălaţi fructele și legumele înainte de consum;
•  Evitaţi contactul cu persoanele bolnave;
•  Igienizaţi locuința și gospodăria.

Foto: mpinteractiv.ro

Share:

Articole recomandate