Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Tot mai puțini tineri rămân în Moldova

Tot mai puțini tineri rămân în Moldova

Numărul tinerilor în Republica Moldova este în scădere continuă. Fiecare al treilea tânăr inactiv economic este elev sau student şi fiecare al patrulea este plecat peste hotare la lucru sau în căutare de lucru, informează Biroul Naţional de Statistică cu referire la situaţia tinerilor în 2017, citat de tvrmoldova.md.

Pe parcursul ultimilor patru ani, se atestă o descreştere a populaţiei cu vârsta de 14-19 ani – cu 45 de mii persoane. Numărul persoanelor de 20-24 ani a scăzut cu 61 de mii, iar numărul persoanelor de 25-29 ani este în scădere cu 31 de mii.

În scădere continuă este şi numărul elevilor şi studenţilor. Fiecare al cincilea tânăr de 18-24 ani a părăsit timpuriu sistemul educaţional, preponderent cei de la sate – de două ori şi jumătate mai mulţi faţă de tinerii de la oraşe.

Sursele principale de venit ale tinerilor sunt salariul şi mijloacele financiare din partea părinţilor. Fiecare al treilea tânăr de 15-29 ani nu lucrează şi nici nu învaţă, circa 5% din tinerii ocupaţi sunt în acelaşi timp încadraţi în învăţământ, iar trei din zece au locuri de muncă informale. Rata şomajului la tineri este aproape dublă faţă de media pe ţară.

Tinerii aleg să plece la lucru sau în căutare de lucru peste hotare în proporţie de 15 la sută, preponderent bărbaţii şi tinerii de la sate. Cel mai des ţările în care migrează tinerii sunt Rusia şi Italia.

Potrivit unui clasament recent cele zece ţări cu cea mai rapidă scădere a populaţiei din lume se află în Europa: Bulgaria, Letonia, Ucraina, Croaţia, România, Republica Moldova, Lituania, Polonia, Serbia şi Ungaria.

 

Foto simbol: ridus.ru

Share:

Articole recomandate