Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Un sat din Moldova a rămas numai cu 6 oameni și riscă să dispară

Un sat din Moldova a rămas numai cu 6 oameni și riscă să dispară

Un sat din Republica Moldova este pe cale de dispariție, după ce localitatea a rămas fără oameni. Este vorba de satul Ciobanovca din comuna Grinăuți, unde mai sunt doar șase băștinași, care își amintesc cu nostalgie de vremurile când în sat locuia o comunitate de peste o sută de persoane, funcționa un magazin, o moară și o grădiniță, relatează nordnews.md.

Vasile Goncear, autoproclamatul primar de Ciobanovca, spune că în cele aproape 40 de gospodării au mai rămas doar câteva suflete. „Mai erau copii. Dar acum au rămas doar bătrânii. Iată Vitalie trăiește aici, Natașa, Goreanschi, Liuba Slivca. Eu am două fiice, ambele sunt plecate în orașul Liuberț, Rusia”, povestește localnicul

Liderul local a arătat unde locuiesc ceilalți băștinași, oameni în etate, care au povestit cât le vine de greu să îndure singurătatea și iernile. „La prășit în remorcile a două camioane oamenii nu încăpeau. Erau peste o sută de locuitori.  Dar acum dacă pe drum trec doi trei oameni, e bine. Le este greu tinerilor. Își iau totul și pleacă, lăsându-i pe bătrâni”, spune Tudor Demcenco, un alt localnic.

Cât despre un magazin pentru a se aproviziona cu toate cele necesare, oamenii sunt nevoiți să meargă în alt sat.

„Este în Grinăuți, trebuie de dus până acolo, dar eu nu pot, trebuie să rog pe un vecin și el se duce după pâine, că mie mi-i foarte greu să merg. Un kilometru, trebuie să mergem până la magazin, apoi înapoi”, povestește Natalia.

Conform datelor oferite de primărie, dar și de localnici, în ultimii ani, casele pustii din Ciobanovca au început să fie cumpărate de locuitorii din satele vecine, dar și de unii orășeni, care le-au transformat în căsuțe de vacanță.

„Casele lor rămân în voia sorții, care se mai vând, care rămân așa, eu am procurat casa cu 20 de mii de lei, casa de lângă mine s-a procurat cu 50 de mii de lei. Satul este gazificat, partea din vale și în deal e gazificată, sunt telefoane, avem lumină, este tot”, a precizat un nou localnic din satul Ciobanovca.

Primarul comunei vecine, Grinăuți, a povestit și ea cu nostalgie și regret despre situația actuală din Ciobanovca. „Ca atare în satul Ciobanovca, după datele statistice pe care noi le prezentăm, avem 11 persoane, dar chiar băștinași, care s-au născut și au locuit acolo sunt 6 persoane, cu părere de rău, într-adevăr. Populația a fost de o vârstă înaintată, persoanele bătrâne au decedat, tineretul clar că nu s-a întors să locuiască în sat, și aceasta-i soarta satului Ciobanovc”, spune primarul comunei Grinăuți, Aliona Frecăuțan.

Potrivit recensământului din 2004 în Ciobanovaca locuiau 40 de persoane, iar până la destrămarea Uniunii Sovietice – peste 100.

Foto simbol: adevarul.ro

Share:

Articole recomandate