Odoraș.

Odoraș.

Linex

9 reguli utile pentru o alăptare de succes

9 reguli utile pentru o alăptare de succes

Cu îndrumări corespunzătoare, făcute încă din prima zi în care copilul a venit pe lume, lucrurile pot merge excelent în ceea ce ține de alăptare. Regulile de mai jos, comentate de Ana Culcer, medic pediatru cu experiență de peste 50 de ani în domeniu, vă vor ajuta să nu aveți dubii legate de alăptare.

1. Alăptați, alăptați, alăptați… Cu cât suge mai mult copilul, cu atât sânii vor produce mai mult lapte. Nu urmați un program strict. Alăptați-l de fiecare dată când cere, oricât de mult vrea, mai ales în primele săptămâni și oferiți celâlalt sân când primul s-a golit.

2. Nu vă faceți griji. Multe mame se tem că au prea puțin lapte, ceea ce e de fapt greșit. Atâta timp cât copilul este activ, vioi și udă și umple regulat scutecele, cantitatea e suficientă. Rețineți, poate dura câteva zile după naștere să începeți să aveți lapte. Între timp, copilul primește colostru, care este primul stadiu, mai gros, al laptelui de sân, bogat în nutrienți.

3. Încercați să vă odihniți. Lipsa somnului poate afecta serios cantitatea de lapte secretată. Dacă puteți, luați o „vacanță de alăptat”. Renunțați la alte obligații și petreceți câteva zile nefăcând, pe cât posibil, nimic altceva decât să vă relaxați cu cel mic, să mâncați și să alăptați. (Desigur, e mai ușor cu un prim copil, decât atunci când mai ai și copii mai mari de care trebuie să te îngrijești).  Extrem de importantă este susținerea psihică a mamei de către cadrele medicale, în spital, și mai ales la domiciliu, de către soț, familie, prietenii.

4. Controlați stresul. Deși stresul nu afectează producerea de lapte, poate scădea reflexele spontane, (care eliberează laptele în canalele galactofore prin care curge laptele), făcând mai dificilă hrănirea pentru cel mic. Menajați-vă și păstrați-vă pentru bebe. Cereți partenerului, familiei sau prietenilor să vă ajute cu alte lucruri. Amânați vizitele celor care rămân peste noapte la dumneavoastră, pentru a putea alăpta liniștită și a ajunge la un nivel cât mai mare de producere de lapte. 

5. Căutați alte mame care alăptează și alăturați-vă lor. Dacă mama, o prietenă sau bunica au alăptat, cereți-le sfatul. Dacă vă simțiți vulnerabilă în perioada de început, când se reglează cantitatea de lapte, evitați persoanele critice, care nu vă ajută sau vă împiedică în vreun fel alăptarea.

6. Beți multă apă. E ușor să vă luați cu altele când aveți un copil mic, așa că țineți tot timpul o sticlă de apă la îndemână, și depozitați sticle unde alăptați de obicei. De asemenea, încercați să mâncați alimente bogate în apă, cum ar fi fructele și legumele.

7. Hrănindu-vă, hrăniți copilul. Pentru a menține nivelul de lapte și de asemenea sănătatea, când copilul se hrănește doar cu lapte de la sân, aveți nevoie de 300-500 de calorii pe zi în plus față de cât aveați nevoie înainte de sarcină. Cea mai bună dietă pentru o femeie care alăptează este una normală, sănătoasă, echilibrată, bogată în fructe, legume și cereale integrale.

8. Aveți grijă ce medicamente luați. Unele medicamente pot interefera cu alăptatul. Medicamentele mai des folosite care pot diminua cantitatea de lapte includ: antihistaminicele și decongestionantele, diureticele, contraceptivele cu estrogen și unele tratamente pentru slăbit. Adresați-vă medicului înainte de a recurge la orice fel de tratament, mai ales în perioada în care alăptați.

9. Apelați la ajutor specializat. Dacă vă este greu să vă descurcați cu alăptatul, un specialist experimentat și care să nu vă judece și critice poate fi o adevărată salvare. Luați în considerare să vă adresați la un consultant în alăptare care să vă dea sfaturile de care aveți nevoie, de exemplu pentru cea mai bună poziție de alăptare.

 

Sursa: totuldespremame.ro;

Share:

Articole recomandate