Odoraș.

Odoraș.

Linex

Anestezia epidurală – tot ce trebuie să știe o femeie care dorește să o folosească

Anestezia epidurală – tot ce trebuie să știe o femeie care dorește să o folosească

Anestezia epidurală este o combinație de analgezice și anestezie ce este administrată în timpul travaliului, prin intermediul unui tub foarte subțire (cateter), în spațiul epidural al măduvei spinării. Această anestezie permite gravidei să rămână trează, conștientă, și să participe la nașterea fătului.

Pentru introducerea cateterului, gravida stă întinsă pe pat, pe o parte, cu genunchii îndoiți și capul în piept sau în poziție de șezut, aplecată în față și obligatoriu nemișcată. După curățarea zonei lombare cu o soluție antiseptică, medicul anestezist va face în zona exactă o mică injecție cu un anestezic local. Apoi va introduce acul de epidurală în zona amorțită din jurul măduvei spinării.

Acul va fi extras ulterior, iar substanța de anestezie va fi injectată cu ajutorul cateterului, ce va fi lipit cu un plasture pentru a preveni dezlipirea, astfel că folosirea substanței va fi asigurată pe toată durata nașterii, de la travaliu până la momentul expulziei. Injectarea anesteziei nu durează mai mult de 20 de minute, iar după 15-20 de minute gravida va resimți căldură în zona feselor și furnicături în zona picioarelor, iar senzația percepută este cea de „picioare grele”.

Există două tipuri de anestezii epidurală - obișnuită și spinală. Dacă în timpul primului tip se injectează anestezicul periodic în spațiul epidural, în timpul anesteziei de tip spinal, anestezicul este injectat sub membrana exterioară ce acoperă măduva spinării și în interior.

Este important de știut faptul că anestezia epidurală se va face atunci când cervixul are o dilatație de 4-5 cm, iar viitoarea mamă se află în travaliu. Și, la fel de important, nu este recomandată femeilor care folosesc medicamente anticoagulante, au un număr scăzut de trombocite, suferă o hemoragie sau de o infecție a sângelui, când există infecții la nivelul pielii de pe spate sau când travaliul este prea rapid, iar substanța injectată nu are timp să-și facă efectul.

Avantajele și dezavantajele

Printre cele mai importante avantaje ale acestui tip de anestezie se evidențiază starea mult mai relaxată a viitoarei mame în timpul nașterii, participarea acesteia la momentul nașterii (mai există însă și cazuri în care gravida adoarme pe masa de nașteri), amintirile mult mai puțin traumatizante despre naștere, iar în cazul unei operații de cezariană, recuperarea după o astfel de intervenție este mult mai puțin dureroasă.

Unul dintre cele mai importante dezavantaje ale epiduralei este posibila scădere rapidă a tensiunii (hipotensiune), caz în care este necesară administrarea intravenoasă de fluide, medicamente și oxigen. Un alt dezavantaj este reprezentat de posibilele dureri de cap ce pot să apară în urma scurgerii de lichid cefalorahidian din timpul introducerii cateterului. Mai pot apărea frisoane, tinitus (zgomot în urechi), dureri de spate, senzație de greață sau dificultate în momentul urinării.

 

Sursa: totuldespremame.ro; my-infant.com

Share:

Articole recomandate