Odoraș.

Odoraș.

Linex

Este recomandată sau nu alăptarea în timpul sarcinii și în tandem? Ce minuni produce corpul femeii

Este recomandată sau nu alăptarea în timpul sarcinii și în tandem? Ce minuni produce corpul femeii

Despre cât de minunat și interesant este corpul unei femei ne-am convins nu o singură dată. Acesta este un izvor nesecat și nedescoperit în totalitate, care de fiecare dată ne poate surprinde cu ceva absolut uimitor. Una dintre cele mai mari minuni pe care le poate produce organismul unei femei este laptele matern, care constituie hrana de bază a bebelușului în prima perioadă de viață. Dar totuși, mulți se întreabă dacă în cazul când mama naște al doilea copil la scurt timp diferență față de primul, este permis să fie hrăniți ambii cu lapte matern? Inclusiv dacă se recomandă alăptarea copilului în timpul sarcinii?

Anterior, pe internet a devenit virală o postare în care erau afișate două pungi cu laptele matern al unei femei care alăptează în tandem. Copiii mămicii sunt alăptați din sâni diferiți, iar cel mai surprinzător a fost să observăm faptul că deși laptele este produs de același organism, în fiecare sân culoarea acestuia era total diferită. În punga din partea stângă este laptele din sânul de unde suge nou-născutul (observăm că are o culoare gălbuie), iar în partea dreaptă a fost colectat laptele din sânul de unde suge copilul de doi ani. Nu-i așa că este o adevărată minune ceea ce poate produce organismul unei femei?

Pornind de la această postarea am hotărât să abordăm pe larg subiectul dat și să aflăm totuși cum este posibil ca în sânii unei mame să se producă lapte diferit, dacă este recomandată alăptarea în tandem și alăptarea în timpul sarcinii, dar și care ar fi vârsta ideală de încetare a alăptării. La toate aceste întrebări ne-a răspuns, specialistul în alăptare, Anastasia Popescu.

Până la ce vârstă este recomandat ca micuții să fie hrăniți cu laptele matern?

 Până la vârsta de un an laptele matern este mâncarea de bază al bebelușului, dar diversificarea se introduce în jurul vârstei de 6 luni, pentru că de la aproximativ 7 luni laptele matern nu mai suplinește cantitatea de fier necesară organismului copilului. Și tocmai de asta se introduce diversificarea alimentară, ca copilul să primească adăugător substanțele necesare, care nu se mai găsesc în laptele matern. În mod ideal ar fi un copil să primească laptele matern până la vârsta de doi ani”.

Cum este posibil ca același organism să producă lapte diferit în ambii sâni?

„Dacă fiecare copil are sânul lui, ca exemplu să fie: copilul mai mare suge din sânul drept, iar cel nou-născut din cel stâng. Întâi de toate în sânii mamei va fi colostru (un lapte mai gros, semi-transparent şi cu o culoare gălbuie, care precede laptele propriu-zis), după care, din momentul ce organismul va înțelege că dintr-unul mănâncă copilul mai mare, iar din altul cel mic, atunci va începe să producă lapte cu componență diferită. Pentru că dacă fiecare copil are sânul lui, atunci în momentul când suge, saliva din gurița copilului ajunge pe mamelon, acolo sunt situați anumiți receptori care înțeleg la nivel biochimic vârsta copilului, necesitățile lui, etc. După care, semnalele date sunt transmise către creier, și respectiv creierul dă semnal să se producă lapte separat pentru fiecare sân, cu componență diferită. Iar dacă mama nu alăptează copiii din sâni diferiți, dar din ambii sâni, în acest caz prioritate are copilul mai mic, adică cel mare poate fi hrănit numai după ce se va sătura cel mai mic. De obicei mamele care alăptează în tandem, nu mai fac asta la cerere pentru copilul mai mare, ci au câteva alăptări pe zi.”

Este recomandat ca mama să-și alăpteze copilul în timpul sarcinii?

Alăptarea cu o nouă sarcină este compatibilă în cazul în care mama nu are un risc de avort spontan. Dacă are risc de avort spontan, atunci trebuie să înceteze alăptarea treptat. De fapt, în absolut toate cazurile încetarea alăptării obligatoriu trebuie să se facă treptat. Pentru că dacă se face brusc, ceea ce de multe ori este recomandat, din păcate, de medicii de la noi, în organismul femeii se va produce un schimb hormonal foarte brusc și astfel va avea de suferit fătul (chiar și dacă anterior femeia nu a avut risc de avort spontan).

Când este permisă alăptarea în tandem?

Alăptarea în tandem este la discreția mamei, aceasta poate alăpta și toată sarcina, dar poate opta pentru alăptarea în tandem după sarcină. Iar dacă mama simte că nu va putea să alăpteze în tandem după, este recomandat să înceteze alăptarea cu două sau trei luni înainte de naștere. Chestia asta este făcută în primul rând pentru ca copilul mai mare să nu fie înrăit și gelos pe cel mic, dar și pentru ca mama să se mai odihnească. În cazul în care mama decide să alăpteze în tandem, atunci trebuie să-i facă copilului mai mare un anumit regim, și să-l învețe să aștepte, pentru că a alăpta doi copii la cerere este extrem de solicitant.”

Foto: instagram.com

Share:

Articole recomandate