Odoraș.

Odoraș.

Linex

Operaţiunea „oliţa” în 10 paşi simpli

Operaţiunea „oliţa” în 10  paşi simpli

Oliţa este o etapă nouă în viaţa copilului tău şi de obicei această perioadă vine pe la un an, atunci când copilul tău începe să  dobândească un oarecare control asupra urinării şi defecaţiei. Viaţa părinţilor se simplifică considerabil odată cu deprinderea copilului de a sta pe oliţă, însă dacă acest proces nu este unul impus, ci încurajat.

Ce trebuie să faci pentru a scăpa de scutece cât mai rapid:

1. Mergi împreună cu copilul tău la magazin şi alegeţi oliţa care îi place cel mai mult. Oferiţii posibilitatea de a alege culoarea şi forma, însă nu uitaţi că oliţa trebuie să aibă o bază solidă, o „limbă” în faţă, care să-i împiedice pe băieţi să stropească, dar şi o formă simplă şi uşor de curăţat, fără margini sau muchii unde să se adune microbi.

2. Alege un loc potriv pentru oliţă. Dacă e vara, locul potrivit ar fi grădina, dacă nu, atunci un colţ din casă unde vei putea avea uşor acces la ea. Indiferent unde veţi hotărâ, tu şi copilul, că e locul cel mai potrivit, nu uita să pui oliţa acolo în fiecare zi, din motive lesne de ghicit.

3. Ca să începi antrenamentul pe oliţă, este important să observi momentul în care vrea copilul tău să facă pipi şi să îl aşezi pe oliţă.

4. Încercaţi să îi explicaţi copilului care este scopul oliţei şi îndemnaţi-l să vă atenţioneze atunci când vrea să facă pipi.

5. Nu forţaţi copil să stea pe oală, pentru că dacă îl sileşti, va folosi această armă ca ultim atu, iar răzbunarea va fi a lui.

6. Încearcă înainte de somnul de amiază să-l îndemni să se aşeze pe oliţă. Dacă se urinează,  proprune-i să doarmă fără scutec, dacă însă nu reuşeşte, mai bine lasă-i scutecul şi încearcă să repeţi procesul când se trezeşte.  După somn vezica îi va fi plină, iar dacă tot nu reuşeşte să facă pipi, s-ar putea cu timpul să se obişnuiască şi să vă ceară chiar el oliţa a doua zi.

7. Nu te ţine de nas şi nu îţi arăta dezgustul atunci când îi iei oliţa plină, pentru că asta s-ar putea să îl descurajeze.

8. Nu uita să îl lauzi pentru reuşitele lui şi să îi spui că e băiat sau fetiţă mare, însă în acelaşi timp nu exagera.

9. În ceea ce priveşte ştersul la fund, trebuie să te ocupi tu de asta, cel puţin până când acesta va deţine controlul absolut asupra urinatului şi defecării. (nu uita că trebuie să îl ştergi din faţă spre spate, indiferent dacă e fetiţă sau băiat).

10. Aveţi răbdare cu aceste operaţii, căci ele durează până ce copilul va învăţa să stea pe oliţă!

Foto: diapers.com

Share:

Articole recomandate