Odoraș.

Odoraș.

Linex

Prima lună pentru bebe - dezvoltare, alimentație, îngrijire

Prima lună pentru bebe - dezvoltare, alimentație, îngrijire

Deși ai citit multe cărți și te-ai informat activ despre cum se dezvoltă și cum trebuie să ai grijă de un bebeluș, de regulă prima lună îți pare ceva mai dificilă și vei avea senzația că nu te vei descurca. Este important însă să nu te panichezi și să o iei ușor, pentru că instinctul matern te va ajuta. Cu toate acestea, fă o trecere în revistă și a informațiilor de mai jos:

În prima lună, bebelușul realizează mișcări necontrolate, va zâmbi involuntar și va învăța să își recunoască mama. În prima săptămână s-ar putea să observi o descreștere în greutate, care însă se va corecta ulterior. Sugarul își va ține pumnii strânși și va reacționa la vocile pe care le aude.

Cum arată un nou-născut?

Fața – este roșie, iar trăsăturile sunt ușor deformate din cauza unei creșteri în volum. Aceste fenomene dispar în patru-cinci zile.

Capul – este voluminos, iar circumferința craniului este mai mare decât cea a toracelui.

Pielea - este vineție din cauza procesului numit eritemul cutanat al nou-născutului, care, în general, dispare în a treia zi de viață.

Greutatea medie – în jur de 3,300 de grame, iar greutatea obișnuită se află undeva între 2,500 – 4, 500 grame.

Lungimea – variază între 48 – 52 cm.

Îngrijirea:

Trebuie să ai grijă la vindecarea bontului ombilical, menținând zona uscată și aerisită ( în maxim o lună acesta se va usca și va cădea). Până la căderea cordonului omblical, se recomandă așa-numita baie cu buretele, ce presupune curățarea corpului bebelușului cu un burete de baie moale, înmuiat în apă călduță și stors pentru a îndepărta excesul de lichid. După căderea cordonului, puteți începe băile clasice, frecvența recomandată fiind de 2-3 ori pe săptămână.

Urechiușele – curățați-le doar partea exterioară a urechii cu un șervețel sau cu o țesătură umedă.

Năsucul – folosiți colțul unei țesături umede pentru a curăța năsucul.

Unghiile – tăiați unghiile bebelușului după baie, atunci când sunt mai moi, sau atunci când bebelușul doarme, pentru a evita experiențele neplăcute. Nu tăiați unghiile cu unghiera pe care o folosește toată familia, ci cu o forfecuță specială, delicată și adaptată degetelor mici. Mai multe detalii AICI.

Alimentația:

Dacă va fi alăptat, bebe va avea în jur de 12 mese pe zi (o dată la 2-3 ore). Dacă e hrănit cu lapte praf, numărul meselor va scădea la 6-8 pe zi. Aceste cifre însă nu sunt bătute în cuie, pentru că fiecare bebeluș este individual și are propriile sale nevoi. Despre beneficiile alăptării pentru bebeluși, citiți AICI.

Somnul:

În prima lună, bebelușul va dormi practic toată ziua, mai exact 15-16 ore pe zi, sau chiar mai mult. Programul lui de somn va fi haotic.

Plânsul:

Specialiștii susțin că un copil de această vârstă poate însuma chiar și 3 ore de plâns pe zi. Și este și normal să fie așa, din moment ce plânsul este principalul "limbaj" prin care comunică cu tine.

Unii părinți pot învăța să recunoască plânsul copilului după necesitățile pe care acesta le are, ca de exemplu:

- Plânsul ritmatic provocat de foame;
- Plânsul provocat de supărare - care este ritmic dar mult mai intens;
- Plânsul provocat de durere - sau țipatul, care este urmat de perioade de tăcere și continuat cu valuri de strigăte.

Totuși, este important ca părinții să realizeze că fiecare copil se dezvoltă în propriul său ritm.

Citește și:

- Despre dezvoltarea fizică și motorie, privirea și coordonarea ochi-mână, dezvoltarea vorbirii, jucăriile și mediul bebelușului în prima lună, citește AICI.

10 sfaturi pentru a face schimbatul scutecelor mai ușor

- 10 reguli când aducem bebelușul acasă

- 13 semne normale întâlnite la un nou-născut

Foto: webchutney.pk

Share:

Articole recomandate