Acerumen

Studiu: Bebelușii lăsați în fața ecranelor se dezvoltă mai lent

Studiu: Bebelușii lăsați în fața ecranelor se dezvoltă mai lent

Un nou studiu, publicat în revista JAMA Pediatrics, arată că există o legătură strânsă între dezvoltarea copilului mic și timpul pe care îl petrece în fața ecranelor. Mai exact, este vorba despre performanțe reduse și atingerea cu întârziere a unor etape de dezvoltare.

Pentru realizarea acestui studiu, cercetătorii au urmărit cum se dezvoltă și ce nivel ating, pe mai multe paliere, copiii de 3 și 5 ani care au avut acces la tehnologie la 2-3 ani. Dezvoltarea include abilități de comunicare, abilități motorii, capacitatea de rezolvare a unor probleme și abilități sociale. Semnele privind dezvoltarea pot fi văzute urmărind modul în care un copil reușește să introducă o jucărie într-un recipient sau să pună obiecte unul peste altul.

Conform recomandărilor Academiei Americane de Pediatrie, preșcolarii de 2-5 ani ar trebui să aibă acces de maximum o oră pe zi la orice tip de ecran, iar în timpul acela să urmărească un conținut de calitate.

 „În medie, copiii din studiul nostru stăteau în fața ecranelor 2-3 ore pe zi, deci majoritatea depășeau recomandările oficiale. Un timp prelungit în fața ecranelor la 2 și 3 ani a fost asociat cu întârzieri în dezvoltare și în atingerea pragurilor specifice vârstelor la 3 și 5 ani. Acest studiu arată că timpul petrecut în exces în fața ecranelor are consecințe majore asupra dezvoltării copiilor. Părinții pot compara cu mâncarea de tip junk food: în doze foarte mici, nu face neapărat rău, dar în exces are consecințe grave”, consideră Sheri Madigan, autorul studiului.

Pentru copiii mai mari, părinții sunt încurajați să stabilească reguli clare privind timpul petrecut în fața ecranelor, dar să aibă în vedere recomandările oficiale, conform cărora  copiii și adolescenții au nevoie, zilnic, de cel puțin 8 ore de somn, o oră de activitate fizică și timp petrecut departe de ecrane.

„E important de luat în considerare faptul că timpul în fața ecranelor reduce, pe de o parte, timpul pentru somn al copiilor, precum și obiceiul părinților de a le citi, ritual care se asociază cu o dezvoltare pozitivă și chiar cu un IQ mai dezvoltat. Vestea bună este că expunerea la ecrane este ceva ce părinții pot controla, iar studiile anterioare au arătat că atunci când părinții stabilesc limite privind cantitatea și calitatea, acest lucru se vede în dezvoltarea sănătoasă a copilului”, spune Douglas Gentile, profesor de psihologie.

Sursa: totuldespremame.ro

Adaugă comentariu

Închide