Odoraș.

Odoraș.

Linex

Află de ce sugarii NU trebuie să bea apă

Află de ce sugarii NU trebuie să bea apă

Corpul omului este constituit 70% din apă. Hidratarea este indispensabilă pentru a ne menţine sănătatea. Maturilor se recomandă zilnic consumul de circa 2 litri de apă, dar bebeluşilor? Când putem da apă sugarilor?  

În perioada alăptării sugarul sănătos nu are nevoie de apă. Laptele de mamă este compus din apă în proporţie de 87-88 la sută, astfel că toate necesităţile de hidratare ale copilului sunt acoperite prin supt. Academia americană de pediatrie recomandă clar să nu se administreze apă sau sucuri în perioada de alăptare exclusivă din două motive: apa lipsită de calorii umple stomacul copilului în defavoarea laptelui necesar creşterii. În plus, apa (sucul) poate introduce în organism diverse substanţe nocive pentru sugarul mic (alergeni, minerale, bacterii, metale, etc), pentru care corpul lui nu este pregătit. 
 

Informaţi-vă despre eventualele situaţii excepţionale

- În cazul temperaturilor ambiante ridicate, când pierderile prin transpiraţie sunt crescute, e mai bine ca bebeluşul să fie pus la sân pentru hidratare.

- În cazul copiilor bolnavi, cu febre, enterocolite, vomă, la care există pierderi de lichide, pediatrul vă va indica, în funcţie de starea copilului, dacă e necesară hidratarea suplimentară. Însă specialiştii consideră că nu este o idee bună să îi dai bebeluşului tău apă până nu a împlinit 6 luni. 

- Dacă îi dai unui copil până în 6 luni apă, aceasta îl determină să se simtă plin, tăindu-i pofta de mâncare. 

- Dacă bebeluşul este hrănit cu mâncare artificială, atunci respectă concentraţia de apă stabilită pentru formula de lapte după standarde şi anume de 80%. Totodată, fii atentă să nu pui o cantitate prea mare de apă, deoarece aceasta reduce numărul nutrimentelor indinspensabile creşterii şi dezvoltării şi poate ridica riscul de intoxicaţie.

 

Sfatul medicului: Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, dacă copilul sugar este alimentat la sân, el nu are nevoie de consum de apă propriu-zis până spre vârsta de 1 an. Copiii alimentaţi cu formula adaptată la fel îşi primesc necesarul de apa prin diluarea amestecului. După vârsta de 1 an, odată cu diversificarea completă a alimentaţiei copilului este necesară şi oferirea de apă”,  spune Rodica Eremciuc, medic pediatru.

 

Bebeluşii după diversificare

Conform experţilor, bebeluşii care au vârsta de peste 6 luni pot primi apă de băut, însă se recomandă să se ţină cont de calitatea apei. 

Necesităţile de apă ale unui sugar sănătos se calculează după formula 125-150ml apă per kg pe zi (însă îi vom da o cantitate mai mică, la început). Astfel, un copil sănătos de 8 kg, de exemplu, are nevoie de aproximativ 1000-1200ml de apă zilnic, un copil de 9 kg are nevoie de 1150-1350ml de apă zilnic. Există şi variaţii date de metabolismul copilului sau de temperatura mediului ambiant, astfel că aceste valori medii pot să difere de la copil la copil.

Este foarte important de ştiut că majoritatea alimentelor pe care le consumă un bebeluş conţin deja apă, în cantităţi semnificative. Astfel, laptele conţine aproape 90 la sută apă, ceaiurile conţin 100% apă, supele conţin şi ele 80-90 la sută apă, sucurile, iaurturile sau piureurile subţiri sunt şi ele alcătuite majoritar din apă. Legumele şi fructele sunt compuse tot din apă într-o proporţie mare: pepenii 90 la sută apă, merele, perele, cireşele, piersicile 85-87% apă, morcovii 90% apă, spanacul 94% apă. Sunt doar câteva exemple menite să indice faptul ca bebeluşul se hidratează semnificativ la fiecare masă.

Hidratarea nu înseamna neapărat consum de apă plată, ea se poate face și prin alimentaţie. De aceea, mulţi sugari care au trecut la alimentația diversificată nu sunt interesaţi de apă, lucru care îi poate nelinişti pe părinţi. Adevărul este că majoritatea nu mai au nevoie de apă suplimentar, fiind deja bine hidrataţi de la masă. Desigur, îi vom oferi copilului apă zilnic (după diversificare), dar este bine să nu ne îngrijorăm dacă unii copii o refuză.

 

Foto: myoogie.com; mirror.co.uk

Share:

Articole recomandate