Odoraș.

Odoraș.

Linex

Alimentele care sunt interzise în diversificarea copilului de până la 1 sau 2 ani

Alimentele care sunt interzise în diversificarea copilului de până la 1 sau 2 ani

Diversificarea alimentației este una dintre provocările primului an de viață al bebelușului. Chiar dacă cel mic va fi curios și va dori să încerce orice duci tu la gură, există anumite limite pe care nu ar trebui să le treacă, din motive bine justificate.

Portalul totuldespremamem.com o citează pe Simona Pecec, medic specialist pediatru, care spune ce alimente trebuie puse pe lista interziselor, cel puțin în primul an de viață al copilului:

Mierea. Este dulce și naturală, însă este o sursă a bacteriei Clostridium botulinum ce se va multiplica în intestinele bebelușului și va dezvolta botulismul infantil. Un sistem digestiv matur poate lupta împotriva acestei bacterii, însă consecințele ce pot apărea în cazul unui sugar pot fi destul de severe. Pe aceeași treaptă cu mierea se situează și alte siropuri îndulcitoare naturale precum siropul de porumb, de agave sau de arțar. De aceea, pentru îndulcirea alimentelor bebelușului, poți folosi în siguranță piureuri de fructe dulci ca alternativă.

Laptele de vacă. Cel puțin în primul an de viață, bebelușul trebuie să consume doar lapte matern sau formulă de lapte praf. Laptele de vacă sau cel vegetal conțin proteine pe care el nu le poate digera și minerale care pot dăuna rinichilor aflați în dezvoltare încă. Mai mult, unii bebeluși pot fi alergici la lactoză sau la proteina laptelui de vacă și pot dezvolta simptome neplăcute precum diareea.

Untul de arahide. Asemenea nucilor, untul de arahide poate cauza reacții alergice serioase. De asemenea, având acea consistență lipicioasă, copilul se poate îneca cu el. Abia după vârsta de doi ani, se poate întinde pe o felie de pâine, într-un strat foarte subțire.

Unele legume gătite sau pasate, sau chiar crude, precum sfecla, spanacul, feniculul, salata verde sau varza conțin o cantitate mare de nitrați pe care sistemul digestiv al copilului nu-i poate procesa. Bebelușii mai mici de un an nu au în stomac acizi suficient de puternici pentru a lupta cu acești nitrați care vor împiedica sângele să transporte oxigenul.

Unele tipuri de pește. Nivelul de mercur din macrou, rechin, pește spadă și ton este prea mare pentru a putea fi consumat de un copil mai mic de un an. De aceea, este recomandat să-i dai bebelușului pește cu carnea albă precum păstrăv, cod sau eglefin. În familiile în care există antecedente de alergii cauzate de pește sau fructe de mare, ar trebui ca peștele să fie interzis până la un an sau doi, iar fructele de mare până la 3 ani.

Fructe de pădure și citrice. Căpșunele, coacăzele, zmeura, murele sau afinele conțin proteine greu de digerat pentru bebeluși. Citricele precum portocalele sau grapefruitul sunt foarte acide și pot cauza iritații sau probleme la stomac. Este mai bine să aștepți până ce bebelușul împlinește un an ca să-i oferi aceste fructe delicioase.

Sarea. Bebelușii nu au nevoie de sare în alimentație, nu mai mult de 1 gram pe zi. Laptele matern și formula de lapte praf conțin tot ceea de ce ei au nevoie. Până la un an rinichii bebelușului nu sunt bine dezvoltați și o cantitate mare de sodiu nu poate fi procesată.

Semințele și nucile de toate felurile ar trebui evitate până la un an din două motive simple: sunt alergenice și copilul se poate îneca cu ele.

Strugurii. Dulci și plini de nutrienți, strugurii reprezintă o gustare sănătoasă pentru copii, dar nu înainte ca ei să se facă mai mari. Pielița nu se poate digera complet, iar bebelușul se poate îneca cu strugurii, chiar și tăiați pe jumătate.

Albușul de ou. Bebelușilor le plac ouăle, însă pot dezvolta reacții severe alergice. Dacă ții neapărat să-i dai ouă, dă-i doar gălbenușul care este foarte hrănitor. Atenție însă să fie foarte bine fiert.

Ciocolata. Oricărui bebeluș îi va plăcea la nebunie ciocolata, însă cafeina existentă în ea nu e bună. În plus, se poate îneca cu ea.

Mezelurile conțin o mulțime de substanțe nesănătoase, procesate, ce nu aduc nici un beneficiu pentru sănătate, ba dimpotrivă. În plus, conțin multă sare ceea ce, din nou nu este permis. Un studiu a arătat că alimentul cu care se îneacă cel mai des copiii este crenvurstul.

 

Foto simbol: iStock

Share:

Articole recomandate