Odoraș.

Odoraș.

Linex

De ce bebeluşul meu nu doarme?

De ce bebeluşul meu nu doarme?

Chiar dacă toate necesităţile fiziologice ale sugarului sunt satisfăcute, oricum apar cauze care îi provoacă incomoditate. Cum să aflăm care sunt acestea şi să-l liniştim?

Putem urmări frecvent următorul tablou: bebeluşul nu adoarme după alăptat, nu doreşte să stea în pătuc, plânge şi se cere în braţe. Situaţia se explică prin faptul că piciul nu este capabil să treacă repede de la un regim la altul, de la joacă la somn – pregătirea poate dura cam jumătate de oră. Piciul se relaxează dacă îi formezi anumite deprinderi după masă, cum ar fi folosirea suzetei, legănatul, cântecul de leagăn.

Un alt motiv de nemulţumire pentru bebeluş poate fi somnul neîmplinit. Sistemul nervos al piciului este slab dezvoltat, el oboseşte repede şi nu se descurcă uşor. În acest caz, adresează-te medicului pentru a-i prescrie o mixtură pe bază de ierburi. Copiii obişnuiţi cu somnul de noapte de obicei ziua au un somn de iepuraş şi se trezesc des. Aici de vină pot fi 2 motive: sau îi apar dinţişorii, sau este în faza când i se conturează regimul de somn. Ultimul motiv începe pe la 8 luni şi poate dura până la 3 ani. Copilul se trezeşte, pentru că fazele de somn şi nesomn nu-i sunt bine formate încă. Dacă acest fapt deranjează părinţii, medicul îi poate prescrie micuţului o mixtură de liniştire.

Un alt motiv de plânset des la copii sunt spasmele muşchilor, provocate de colici sau de schimbul condiţiilor climaterice. Aceste crize sunt uşor de înţeles: când plânge, ridică picioruşele, de parcă ar merge cu bicicleta şi se linişteşte atunci când spasmele trec. De obicei căldura reduce spasmele. Copilul poate fi scăldat în apă călduţă sau îi poţi aplica o compresă caldă pe burtică.

Uneori trebuie să-i permiţi piciului să plângă, pentru că are dreptul să-şi exprime nemulţumirea. Copiii până la un an se supără repede şi tot atât de repede se liniştesc, pentru că au un sistem nervos foarte mobil. Dar nu trebuie să neglijezi mult plânsetul lui. Dacă, atunci când plânge, piciul se face roşu ca răcuşorul, se învineţeşte sau îşi reţine răsuflarea, trebuie să te adresezi neurologului.

Eficient şi simplu

Suzeta este un calmant foarte bun şi părinţii nu trebuie să se dezică de ea. Efectul liniştitor este provocat de reflexul de a suge – în timpul suptului copilul îşi relaxează muşchii. Suzeta nu este asemănată de pici cu hrana şi, spre deosebire de sticluţă, ei nu o confundă cu sânul mamei. Suzetele moderne nu influenţează nici asupra dinţilor. În lipsa suzetei, picii sug degetul mare şi astfel îşi satisfac reflexul. În acest caz, degetul poate influenţa creşterea corectă a dinţilor. Dezvăţul de această deprindere uneori durează enorm de mult. Copiii alimentaţi natural mai greu acceptă suzeta decât cei alăptaţi artificial. 

Share:

Articole recomandate