Odoraș.

Odoraș.

Linex

Îngrijirea de rutină a zonei scutecului

Îngrijirea de rutină a zonei scutecului

Igiena bebelușului este o preocupare majoră a proaspeților părinți. Pielea bebelușului are nevoi speciale de îngrijire, iar unele dintre cele mai bune sfaturi pentru igiena copilului includ menținerea părții corpului care stă în scutec curată și uscată. În primele zile după întoarcerea de la maternitate este bine să încercați să monitorizați câte scutece „udă"  bebelușul și de câte ori are scaun. Înainte de a citi sfaturile, trebuie să renunți la ideea că schimbatul scutecului este o acțiune mecanică. Deși necesitatea îl dictează, actul în sine este, la fel ca îmbăierea sau alăptatul, un moment de comunicare intimă între tine și micuț.

Este bine de știut că bebe trebuie să urineze de minim 4 ori pe zi. Un bebeluș sănătos poate avea până la 8-10 scaune pe zi, alăptarea putând produce chiar și până la 10-12 scaune pe zi.

Prin urmare în primul an de viață trebuie să ne așteptăm să avem un număr impresionant de scutece de schimbat pentru că regula de aur în prevenția iritației din zona scutecului este schimbarea promptă a scutecului pentru a preveni contactul prelungit al materiilor fecale și al urinei cu pielea sensibilă a bebelușului. Deși pare simplu și banal, când punem în practică această manevră de schimbare a scutecului constatăm că avem unele dificultăți pe care le vom depăși respectând câțiva păși :

1. Încercați să aveți toate materialele necesare la îndemână:

  • scutece 
  • șervețele umede 
  • cremă pentru zona scutecului
  • pungi pentru scutecele murdare
  • o jucărioară pentru distragerea atenției

2.  Așezați bebelușul pe masă de înfășat sau pe o păturică tip scutec. Nu uitați să vă spălați pe mâini sau să folosiți un dezinfectator.

3.  Desfaceți scutecul și ridicați ușor picioarele bebelușului pentru a nu le murdări (apucă ambele picioare cu o mână și ridică-le ușor ) și pliați scutecul murdar sub funduleț. Sfatul expertului: orice persoană care schimbă un scutec unui băiețel riscă să fie stropită, de aceea așezarea unui material textil peste organele genitale ale bebelușului va diminua acest risc.

4.  Îndepărtați scaunul sau urina cu ajutorul șervețelelor umede sau a unui prosop umed dinspre față spre spate.

5.  Îndepărtați scutecul murdar.

6.  Uscați zona prin tamponare cu un șervet uscat și lăsați pielea în contact cu aerul pentru câteva minute. Băile de aer sunt extrem de importante și pentru zona scutecului.

7.  Aplicați o cremă peste această zonă, de preferat pe bază de pantenol și oxid de zinc.

8.  Deschide complet un scutec curat și așează-l sub bebeluș cu părțile de prindere în spate. Scutecul trebuie să fie strâns pe corp, dar nu exagerat (asigură-te că poți introduce 2 degete între scutec și burtică ).  Atenție: dacă bebelușul are încă bontul ombilical, îndoaie cu 2-3 cm partea din față a scutecului înainte de a-l prinde. Nu pune scutecul peste bontul ombilical.

Prevenirea și gestionarea iritațiilor cauzate de scutec:

Schimbați scutecul bebelușului cel puțin după fiecare masă;

Atunci când schimbați scutecul, curățați zona gingaș, cu un material moale sau cu puțină apă. Nu presați pielea prea dur și evitați șervețelele umede cu alcool. Spălați bebelușul la funduleț cu soluții cu glicerină sau apă caldă după fiecare schimbare a scutecului și tamponați ușor zona pentru a se usca.

Lăsați copilul fără scutec timp de câteva minute de câteva ori pe zi. (Nu-l lăsați nesupravegheat pe masa de schimbat scutece);

Aplicați un strat gros de cremă specială pentru iritațiile cauzate de scutec (creme cu un conținut de zinc sau/și ulei de ricin) de câteva ori pe zi, în special înainte de perioadele lungi de somn sau la fiecare schimbare a scutecului, dacă fundulețul copilului este ușor roșu (dacă roșeața nu se ameliorează, contactați medicul dumneavoastră); Alegeți produse fără coloranți sau parfum.

În cazul utilizării unor scutece din material textil: înmuiați scutecul în soluție de spălare a scutecelor, îndepărtați soluția în exces și puneți scutecele în mașina de spălat rufe, la un ciclu lung de spălare (cu apă fierbinte, dacă se poate) fără a adăuga alt detergent – astfel, asigurați eliminarea tuturor substanțelor chimice.

În cazul utilizării unor scutece de unică folosință: utilizați scutece de bună calitate – scutecele de o calitate mai slabă pot irita pielea.

Recomandări referitoare la iritațiile provocate de scutece

Pentru baia copilului utilizați o loțiune de baie cu glicerină în locul unui săpun. Utilizați o cantitate rezonabilă de cremă specială pentru pielea sensibilă a bebelușilor și masați ușor pielea copilului. Dacă iritația de la scutec nu dispare, trebuie să contactați un medic.

 

Sursa: copilul.ro, perfecte.ro

Foto: mariamarian.md 

Share:

Articole recomandate