Odoraș.

Odoraș.

Linex

Schema apariției dinților la copil și gelurile pentru dentiție. Recomandări de la pediatrul Komarovskii

Schema apariției dinților la copil și gelurile pentru dentiție. Recomandări de la pediatrul Komarovskii

Primul dințișor apare cam pe la 6 luni de viață a copilului. Pediatrul Evghenii Komarovskii susține că aceasta este vârsta medie, dar se consideră absolut normale și devierile de 2-3 luni înainte sau după vârsta de 6 luni. Adică, dacă piciul vostru are 9 luni, este absolut sănătos,dar dinții încă nu i-au apărut, atunci nu e cazul să vă faceți griji.

Mai jos vedeți o schemă generală a apariției dințișorilor. Fiecare dintre are numărul său, iar coloană este împărțită în 2, adică pentru fiecare rând de dinți (sus și jos).

Vârsta

Dinții

6–7 luni

 

1 1

8–9 luni

1 1

1 1

10 luni

2 1 1 2

  1 1

1 an

2 1 1 2

2 1 1 2

1 an –1 an și 3 luni

3 2 1 1 2 3

3 2 1 1 2 3

1 an și jumătate – 1 an și 8 luni

4 3 2 1 1 2 3 4

4 3 2 1 1 2 3 4

1 an și 8 luni – 2 ani și 6 luni

5 4 3 2 1 1 2 3 4 5

5 4 3 2 1 1 2 3 4 5

 

Medicul zice că apariția dinților nu ar trebuie să-i provoace probleme de sănătate copilului. Dar inclusiv în practica sa a observat că atunci când copilului îi apar dințișorii el poate deveni capricios, i se ridică temperatura și are diaree. O cauză ar fi faptul că cel mic simte disconfort în guriță, atunci el începe a băga în gură orice îi ajunge în mână. Astfel poate ajunge și la o infecție intestinală.

Pentru a ajuta copiii să depășească această perioadă părinții procură diverse geluri. Pediatrul avertizează părinții să nu procure gelurile care au în componența lor astfel de preparate precum benzocain și lidocain. Potrivit lui, aceste preparate sedative îi pot provoca copilului probleme grave de sănătate care pot duce la un rezultat letal.

În schimb părinții pot cumpăra un lucru ieftin și chiar eficient – jucărie pentru dentiție. Acestea sunt făcute din cauciuc, silicon, plastic sau lemn. De obicei au forma unui inel, copilul o poate ține ușor, se poate uita la ea și o poate roade fără probleme. Pentru a avea și efect de anestezie se recomandă să o țineți în frigider înainte să i-o dați sau să o clătiți cu apă foarte rece.

 

 

De asemenea, medicul mai insistă și pe faptul că imediat cum copilului îi apare primul dinte este cazul să-l familiarizați cu igiena dentară. Pentru început părinții pot procura o periuță care se îmbracă pe degetul mamei sau a tatălui, dar peste câteva luni copilul va manifesta interes să-și spele singur dințișorii și e cazul să procurați o periuță care are un fel de limitator ca periuța să nu intre prea adânc în gura copilului.

Așa cum în medie apariția primului dințișor coincide cu perioada când începe diversificarea – 6 luni, un alt obiect necesar și util este nibler-ul. În el părinții îi pot oferi copilului diverse fructe și legume în stare de piure, inclusiv îi puteți da spre exemplu piure de măr scoasă din frigider, astfel ajutându-l să facă față durerilor apariției dințișorilor.  

 

Informații și foto: articles.komarovskiy.net; babybooks.livejournal.com; Ideales.ru

Share:

Articole recomandate