Odoraș.

Odoraș.

Linex

Tăierea unghiilor nou-născutului

Tăierea unghiilor nou-născutului

În primele luni de viaţă, tăierea unghiuţelor este problemă pentru mai multe mămici. Ttuşi, acest proces este foarte important, deoarece deşi are unghiuţele mai pliabile decât ale maturilor, nou-născutul nu îşi poate controla deplin membrele şi se poate zgârâia.

 

Când tăiem unghiile: Este de preferat să îi tai unghiuţele după ce îi faci băiţă şi a adormit. Ai grijă ca locul unde îi tai unghiile să fie îndeajuns de luminat. Dacă ai decis să îi tai unghiuţele atunci când este treaz, trebuie să îi distragi atenţia sau să rogi pe cineva să te ajute.

Ce folosim: Optaţi pentru o forfecuţă specială, cu vârfurile rotunde (o puteţi găsi în farmacii sau magazine pentru bebeluşi).  Foarfeca trebuie fiartă 10 minute pentru a fi sterilă în momentul folosirii.

Cum tăiem unghiuţele: Ţine-i bine mâna şi desparte perniţele degetului de unghie ca să eviţi o eventuală rănire. Unghiile de la mânuţă se taie rotund, iar cele de la picioare perfect drept, pentru a nu se încarna. Dacă este cazul, după ce îi tai unghiile foloseşte o pilă ca să netezeşti marginile aspre.

Cât de des tăiem unghiile: Unghiile bebeluşilor cresc cu rapiditate. Pentru o bună igienă, unghiile de la mânuşe necesită îngrijire la un interval de câteva zile, pentru că cresc mai rapid. Unghiuţele de la picioare însă trebuie tăiate mai rar, o dată la câteva săptămâni.

Ce este interzis: Nu îi roade unghiuţele cu dinţii în loc să le tai. Chiar dacă mai multe mămici ţi-au spus că aşa e mai uşor, s-ar putea să îi transmiţi germenii din gura ta la nivelul unghiilor lui.

Ce faci dacă îl răneşti: Dacă îl răneşti uşor cu foarfeca, apasă pe rană pentru a opri sângerarea. Înfăşoară-i un tifon steril în jurul degetului şi ţine-l acolo apăsând pe ea (sângerarea se opreşte de obicei în doar câteva minute). Nu folosi un tampon de vată sau ţesături, deoarece se pot lipi de piele şi îl pot răni.

Foto: epidemeolog.ru

Share:

Articole recomandate