Odoraș.

Odoraș.

Linex

Află cum îţi dai seama dacă bebeluşul tău este deshidratat

Află cum îţi dai seama dacă bebeluşul tău este deshidratat

Deshidratarea este frecventă la sugari şi la copiii mici, deoarece aceştia sunt mai sensibili la pierderea de lichide decât adulţii. Oamenii de ştiinţă spun însă, că acest lucru este deloc de neglijat, întrucât poate duce la probleme grave în cazul în care nu este observată şi tratată la timp. Mai jos îţi descriem cum poţi remarca semnele deshidratării la cei mici.

Primul lucru pe care ar trebui să-l ştii este că, dacă micuţul tău e deshidratat, înseamnă că pierde prea multe lichide sau nu le-a consumat suficient. Următoarele indicii pot semnala deshidratarea:

  • pielea sau buzele uscate;
  • fontanela scufundată (locul moale de pe partea de sus a capului bebeluşului);
  • mai puţine scutece ude decât de obicei;
  • ochii înfundaţi;
  • plâns fără lacrimi;
  • urină de culoare galben închis;
  • letargie şi somnolenţă;
  • respiraţie rapidă;
  • mâini şi picioare reci şi cu aspect pătat.

Ce îl face pe copil să fie deshidratat?

Febra: este una dintre cele mai frecvente cauze ale deshidratării. Când bebeluşul are febră, el transpiră, iar apa de pe pielea lui se evaporă pentru că trupul încearcă să se răcească. De asemenea, el poate respira mai repede decât în mod normal şi poate pierde mai multe lichide prin expiraţie.

Supraîncalzirea: copilul poate foarte uşor să transpire şi să piardă lichide stând în soare sau fiind activ într-o zi fierbinte.

Diareea şi voma: dacă bebeluşul are un virus stomacal, cum ar fi gastroenterita, el poate pierde lichide prin diaree şi vomă. Corpul nu poate absorbi lichidele din intestine atunci când are diaree şi nici nu poate reţine lichidele atunci când e bolnav, ceea ce înseamnă că se poate deshidrata rapid.

Refuzul de a bea sau de a suge lapte: copilul poate refuza să bea dacă are dureri în gât sau pentru că îi cresc dinţii. Nasul înfundat sau răceala pot face, de asemenea, ca unui copil să-i fie dificil să bea.

Cum poţi trata deshidratarea?

Consultă un medic cât mai curând posibil în cazul în care bănuiești că copilul este deshidratat. Medicul îţi poate sugera aceste tratamente. Până să ajungi la doctor, oferă-i copilului mai multe lichide, cum ar fi laptele matern sau laptele praf.

 

Informaţii: utilecopii.ro

Foto:www.infopentrutine.ro 

 

Share:

Articole recomandate