Odoraș.

Odoraș.

Linex

Despre anemia la copilul de până la un an și cum poate fi tratată prin alimentația mamei

Despre anemia la copilul de până la un an și cum poate fi tratată prin alimentația mamei

Anemia este o boală care se manifestă prin scăderea hemoglobinei în sânge. Hemoglobina este formată din mai multe componente, printre care și fierul. Cel mai des anemia este provocată de deficitul de fier. Iar uneori aceasta se dezvoltă la copilaș încă atunci când el se află în uter.

Mai expuși anemiei sunt copilașii purtați și născuți de mame care la rândul lor au fost anemice. Mai sunt expuși gemenii și copiii născuți prematur. Semne ale anemiei sunt piele palidă, lipsa poftei de mâncare sau diminuarea apetitului, oboseala cronică și pasivitatea.

Diagnoza – anemie – se stabilește în urma analizei de sânge. Norma de hemoglobină la copil în primele luni de viață este de 110-130 g/l. Dacă rezultatele testelor nu sunt satisfăcătoare, atunci copilului i se prescriu preparate cu fier. Copilului hrănit cu amestecuri i se recomandă cele îmbogățite cu fier.

Dacă bebelușul este alăptat, atunci mamei i se fac aceleași teste și i se pot administra aceleași medicamente. Însă mama poate ajuta la tratarea anemiei consumând mai multă carne, care conține cea mai mare proporție de fier. Iar alimentația mai trebuie îmbogățită și cu legume ca să ajute la asimilarea fierului. Lactatele, crupele, ouăle, ceaiul și cafeau nu ar trebui consumate la aceeași masa cu carnea, deoarece nu permit asimilarea corectă a fierului.

Către vârsta de 5-6 luni resursele de fier se reduc și în organismal unui copilaș sănătos. De aia este foarte important de respectat trecerea la diversificare conform recomandărilor pediatrului.

 

Informații: parents.ru

Foto simbol: healthline.com

Share:

Articole recomandate