Odoraș.

Odoraș.

Linex

Ghidul complet cu imagini al bolilor copilăriei și iritațiilor de piele la copii

Ghidul complet cu imagini al bolilor copilăriei și iritațiilor de piele la copii

Bolile copilăriei îi sperie pe părinți. În mare parte simptomele apărute sau iritațiile arată foarte asemănător și e complicat să vă dați seama care este problema de fapt.  În articol găsiți informații despre fiecare boală a copilăriei sau iritație, dar și imagini care vă pot ajuta la identificare.

 

Varicela

Apare de obicei pe scalp, pe față, pe trunchi, după care pe întregul corp și se manifestă prin niște bubițe mici și roșii la început, care devin în scurt timp vezicule cu conținut lichid clar, ce se modifică, uscându-se în cruste. Valuri eruptive noi apar adesea pe măsură ce boala progresează. Boala este însoțită de febră ușoara și apare mai rar înainte de vârsta de 1 an. Este foarte contagioasă.

 

Scarlatina

Apare pe gât, piept, zona inghinală, la subraț, după care se răspândește rapid pe tot corpul și debutează cu o masă de bubițe roșii care se simt ca nisipul fin și care provoacă mâncărimi, însoțite de febră, durere și roșu în gât. La început, limba poate fi acoperită de niște depozitări cenușii albicioase care mai apoi devine roșii cauzând „limbă zmeurie”. Pe măsură ce erupția se estompează, pielea se va coji. Este extrem de contagioasă.

 

Rujeola (pojar)

Apare pe tot corpul și se manifestă prin bubițe roșii cu puncte albe ce apar pe interiorul obrazului la câteva zile după febră, nas și ochi care curg și o erupție ce începe pe față și se extinde pe restul corpului treptat. Apare rar și îndeosebi la copiii nevaccinați. Este foarte contagios.

 

Rubeola

Apare întâi pe față după care se extinde pe corp și se manifestă printr-o erupție roz-roșiatică ce durează 2-3 zile, timp în care pot apărea febră, disfagie (dureri în gât), adenopatie (mărirea de volum a ganglionilor), dureri de cap. Apare rar, datorita vaccinării. Este contagioasă.

 

Eritemul infecțios

Apare pe obraji, trunchi și picioare și se manifestă prin obraji roșii, ca și cum ar fi fost pălmuiți, cu o iritație dantelată, însoțită de febră și simptome de răceală. Apare mai des la preșcolari și școlari și este contagioasă.

 

Herpesul

Apare pe sau lângă buze și se manifestă prin vezicule mici umplute cu lichid care pot crește în dimensiune, se pot sparge sau pot face crustă. Pot să apară individual sau sub formă de mai multe în același loc. Nu apare de obicei mai devreme de 2 ani. Este contagios.

 

Crusta de lapte

Crusta de lapte se mai numește și dermatita seboreică infantilă și nu este același lucru cu afecțiunea pe care mulți o dezvoltă târziu în copilărie sau la maturitate. Apare pe scalp, în jurul urechilor, al sprâncenelor, la subraț și în pliurile de la gât și se manifestă prin piele uscată cu coji groase de culoare albă sau galbenă; poate provoca si o cădere a părului. Dispare în primul an de viață al copilului, de obicei. Nu este contagioasă.

 

Dermatita scutecului și eczema genitală

Apar în zona scutecului și în pliuri, atât la băieți, cât și la fete, și se manifestă prin piele roșie, inflamată și bubițe mici și roșii, care uneori pot avea lichid în cazul eczemei.

 

Icterul

Apare pe tot corpul se manifesta prin culoare galbena a pielii; des întâlnită la copiii născuți prematur, apare frecvent la nou-născuți în primele două săptămâni de viață. Nu este contagios.

 

Acneea neonatală

Apare de obicei pe obraji, uneori pe frunte, bărbie și chiar și pe spatele unui nou-născut. Se manifestă prin coșuri mici albe înconjurate uneori de roșeață; poate să apară imediat după naștere sau între 2 săptămâni și 1 lună. Nu este contagioasă.

 

Eritemul toxic

Apare oriunde pe corp și se manifestă prin erupții mici de culoare albă sau galbenă, înconjurate de roșeață; dispare în primele 2 săptămâni de la naștere, dar se poate menține până la vârsta de 2 luni. Nu este contagios.

 

Eczema

Apare de obicei în pliurile de la coate sau genunchi, pe obraji, bărbie, scalp, piept și spate. Pielea este înroșită, uscată, îngroșată, cu mici bubițe roșii care pot supura sau face crustă. Provoacă mâncărimi și apare mai des în familiile care au un istoric de alergii și astm. De obicei debutează în primul an de viață, dispărând până la vârsta de 2 ani, dar uneori poate persista până la vârsta adultă. Nu este contagioasă.

 

Foliculita

Apare pe gât, la subraț, în zona inghinală și se manifestă prin coșuri sau pustule în jurul foliculelor de păr, care pot face crustă. Nu apare înainte de 2 ani, nu este contagioasă.

 

Boala gură-mână-picior

Apare în gură, pe palme și pe tălpi, uneori și pe fese, și se manifestă prin bubițe asemănătoare unor vezicule care apar în gură și o iritație pe palme, tălpi și fese. Iritația cu puncte mici și roșii, care se transformă în bubițe și vezicule dureroase. Este mai des întâlnită la preșcolari, dar poate surveni la orice vârstă. Este contagioasă.

 

Impetigo

Apare în jurul nasului și al gurii, dar se poate întinde și pe alte părți ale corpului. Se manifestă prin bubițe mici și roșii care pot provoca mâncărimi; bubițele se transformă în vezicule cu puroi care pot să se spargă și să formeze o crustă gălbuie. Copilul poate prezenta febră și glande limfatice umflate la gât. Cel mai des se întâlnește la copiii între 2 și 6 ani. Este foarte contagioasă.

 

Acneea miliară (Milia)

Apare pe nas, bărbie și obraji și se manifestă prin bubițe mici, albe sau galbene. Este foarte des întâlnită în cazul nou-născuților, este inofensivă și dispare în câteva săptămâni. Nu este contagioasă.

 

Molluscum contagiosum

Apare de obicei pe față, pe gât și pe brațe și se manifestă prin leziuni rotunde, perlate care provoacă mâncărimi. Nu este întâlnită de obicei înainte de vârsta de 1 an. Este contagioasă.

 

Urticaria

Apare pe față, gât, brațe și picioare și se manifestă prin protuberanțe mici care se transformă în bubițe ferme de culoare roșiatică-maro și care provoacă mâncărime; poate apărea la orice vârstă. Nu este contagioasă.

 

Roseola infantum

Apare pe trunchi și gât și se poate întinde la brațe, picioare și față. Se manifestă printr-o iritație de culoare roz, pe trunchi și gât care apare la câteva zile după o febră destul de mare. Copilul poate fi iritabil, poate avea diaree și episoade de vărsături. Mai des întâlnită la copiii cu vârste între 6 luni și 3 ani.

 

Scabia

Apare între degete, în jurul încheieturilor de la mâini și la coate, la subraț, și în zona scutecului. Poate să apară și pe genunchi, palme, tălpi, scalp sau față și se manifestă prin bubițe roșii împrăștiate, care provoacă mâncărimi mai ales după o baie fierbinte. Se poate produce la orice vârsta și este foarte contagioasă.

 

Negii

Apar de obicei pe mâini, dar pot apărea și pe alte părți ale corpului și se manifestă prin umflături mici, de culoarea pielii sau puțin mai închise, ce pot conține și niște puncte de culoare neagră. Dispar de obicei de la sine. Nu apar înainte de 2 ani și sunt puțin contagioși.

 

 

Sursa: copilul.ro; babycenter.com; ihappymama.ru

 

Share:

Articole recomandate