Odoraș.

Odoraș.

Linex

Mituri și adevăruri despre vaccinuri

Mituri și adevăruri despre vaccinuri

Vaccinarea devine o temă de dispute tot mai aprigă, unii părinți aduc argumente de ce nu vor să-și vaccineze copii, iar alții de ce trebuie vaccinați și îi ceartă pe părinții care nu o fac. Unele state au recurs chiar la diverse măsuri pentru a-i obliga pe părinți să-și vaccineze copiii menționând că se înregistrează cazuri de boli care păreau a fi eradicate în trecut.

În ceea ce urmează vă propunem o serie de mituri despre vaccinuri și adevărul despre acestea:

Mit 1: Vaccinurile au toxine

Injecțiile pentru imunizare conțin virusuri sau bacterii inactive. Mai au și anumite substanțe care acționează pe post de conservanți sau adjuvanți în producerea anticorpilor și protejarea de boli. Unul dintre componentele care îngrijorează părinții este aluminiul. Expunerea la aluminiu a fost asociată cu deteriorarea creierului, nervilor și îmbolnăvirea rinichilor. Dar aluminiul este deja prezent în multe produse la care bebelușul este expus zilnic - apa, laptele matern, formulele de lapte, aerul etc. Chiar dacă aluminiul din vaccinuri este direct injectat în organism, specialiștii susțin că nu există motive de îngrijorare și că dozele extrem de mici nu afectează sănătatea acestuia. In plus, au început să apară și vaccinuri care nu conțin aluminiu, și îți poți întreba pediatrul despre ele.

Mit 2: Vaccinurile duc la autism

Îngrijorarea cu privire la autism a apărut în 1998, când mai mulți copii au fost diagnosticați cu această afecțiune după ce au fost vaccinați împotriva rubeolei, pojarului și oreionului. Legătura dintre autism și vaccin a fost susținuta pe ideea că timerosalul - un conservat bazat pe mercur găsit în vaccinuri - ar favoriza apariția acestei boli. Medicii au realizat o mulțime de cercetări și studii pentru a descoperi dacă există o relație de cauzalitate între autism și vaccinuri, dar nu au găsit nicio dovadă în acest sens.

Mit 3: După vaccinare bebelușul poate face boala pentru care a fost imunizat

Atunci când părinții aud ca vaccinul este format din tulpina virusului sau bacteriei bolii pe care trebuie să o prevină, au impresia că acestea pot declanșa boala. Dar nu este adevărat, deoarece vaccinurile conțin tulpini moarte sau inactive ale virusului sau bacteriei, care nu se pot activa în organismul bebelușului.

Mit 4: Vaccinul nu se pune dacă bebelușul este răcit sau are gripă

Este adevărat că în cazul infecțiilor respiratorii acute este mai indicat să se amâne vaccinarea. Dar nu pentru că ar pune în pericol sănătatea micuțului sau că ar fi ineficiente, ci deoarece unii copii manifestă reacții adverse la vaccin (febră, iritații etc.) care ar putea fi agravate de o astfel de infecție.

Mit 5: Vaccinurile oferă 100% protecție împotriva bolilor

Vaccinurile nu oferă protecție totală. Eficiența este de 75-80%. Deci copilul tot mai are cam 20% șanse să facă boala, dar într-o formă mult mai ușoară.

Mit 6: Bolile mortale au fost eradicate, deci nu mai e nevoie să vaccinezi copilul

Bolile mortale au fost eradicate datorita vaccinurilor. Răspândirea vaccinurilor în toata lumea a reușit să ducă la dispariția acestor boli. Însă tot mai există tulpini care sunt răspândite din alte țări și care pot pune în pericol sănătatea copilului. 

 

Informații: copilul.ro

Foto simbol: youtube.com

Share:

Articole recomandate