Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

IMPORTANT: Câtă sare dăm copiilor?

IMPORTANT: Câtă sare dăm copiilor?

Sarea este importantă în alimentația copiilor, însă prea multă sare le poate afecta sănătatea pe termen lung.

Bebelușii și copii au nevoie de o cantitate foarte mică de sodiu. O cantitate de sare mai mare decât cea recomandată poate fi dăunătoare. 

Copiii au nevoie de sare pentru o creștere sănătoasă, însă în cantitate foarte redusă. Excesul de sare le poate dezvolta mai târziu o preferință pentru mâncărurile sărate, ducând la un consum mai mare și, implicit, la riscul unor probleme de sănătate, cum ar fi tensiunea arterială peste limitele normale.

 

În funcție de vârstă, cantitatea maximă recomandată pentru copii este de:

  • până la 12 luni – mai puțin de un gram de sare pe zi (mai puțin de 0,4 grame de sodiu);
  • 1-3 ani – 2 grame de sare pe zi (0,8 grame de sodiu);
  • 4-6 ani – 3 grame de sare pe zi (1,2 grame de sodiu);
  • 7-10 ani – 5 grame de sare pe zi (2 grame de sodiu);
  • de la 11 ani în sus – 6 grame de sare pe zi (2,4 grame de sodiu).

Atenţie, acestea sunt cantităţile maxime de sare recomandate, pe care nu ar trebui să le depăşim. Cu cât reuşim să rămânem sub doza maximă recomandată, cu atât mai bine. De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca un adult să consume chiar şi mai puţină sare, respectiv 5 g pe zi.

În cazul bebelușilor este recomandat să nu adaugi sare în mâncarea pe care le-o prepari. Gramul de sare recomandat, există deja în laptele matern cât și în laptele praf, așa că dacă ești tentată să îi adaugi sare în piureu sau alte alimente, renunță să o mai faci. Cu alte cuvinte, sarea adăugată în mâncare după începerea diversificării nu este deloc indicată. Iar dacă cel mic e hrănit cu formulă, fii atentă şi la apa cu care îi prepari laptele. Medicii pediatri atrag atenţia că unele ape plate conţin o cantitate prea mare de sodiu pentru organismul copiilor. Caută deci apă plată cu un conţinut de sodiu sub 20 mg/l.

 

Care sunt riscurile abuzului de sare la copii?

Abuzul de sare crește riscul apariției hipertensiunii arteriale și producerii bolilor cardiovasculare, chiar și la copiii mici. De asemenea, îi predispune la afecțiuni ale rinichilor, cancer gastric și/sau osteoporoză.
Și deficitul de sare este periculos pentru cei mici. Scăderea sodiului din sânge conduce la hiponatremie, o afecțiune care se manifestă prin greață, vărsături, amețeală sau crampe musculare și care poate degenera în complicații.

Foto: blog.doctoroz.com

Share:

Articole recomandate