Set botez

Iarba grasă – noi o considerăm buruiană, iar de străini e folosită în salate şi medicamente, fiind bogată în Omega-3

Iarba grasă – noi o considerăm buruiană, iar de străini e folosită în salate şi medicamente, fiind bogată în Omega-3

Avem în jurul nostru o sumedenie de plante pe care le numim impropriu buruieni.  În această categorie intră şi „iarba grasă”, o plantă care stârneşte repulsie printre agricultori, fără să ştie ce proprietăţi terapeutice îi sunt atribuit.

Iarba grasă creşte în culturile agricole şi poate atinge înălţimea de 40 de centimetri. Mai este numită şi graşiţă, iarba porcului, buruiană grasă sau pita porcului. Puţini ştiu însă că iarba grasă, pe care mulţi o consideră buruiană, este comestibilă atât în stare proaspătă, cât şi preparată. Are, de asemenea, proprietăţi terapeutice fiind menţionată de Dioscoride în lista plantelor medicinale folosite de daci, sub numele de lax.

Iarba grasă, numită şi porcina, este o sursă foarte populară de nutriţie în ţările din lumea a treia, deoarece se poate dezvolta pe soluri sărace. Şi-a făcut loc în bucătăriile de pe tot globul, pentru gustul şi conţinutul său de substanţe benefice sănătăţii.  Iarba grasă este utilizată atât ca aliment cât şi ca medicament pentru unele boli. Se consumă frunzele cărnoase şi acrişoare sub formă de salată. Ca medicament se foloseşte sub formă de ceai sau infuzie, în tratamentul unor boli ale sistemului digestiv.

Este foarte preţuită în străinătate, recunoscută în ţări ca Statele Unite, chiar în ţările europene de top, Franţa, Germania, Grecia, Cipru. E cunoscută aproape ca o plantă alimentară, folosită ca salată şi în alte produse culinare.  În urma unor studii aprofundate, cercetătorii americani au descoperit că frunzele de iarbă grasă, ce pot fi consumate ca legumă gătită, conţin mai multi acizi graşi Omega-3 decât orice altă plantă comestibilă, făcându-le potrivite pentru îmbunătăţirea funcţionării creierului şi sistemului cardiovascular. S-a mai descoperit că iarba grasă conţine de la 10 la de 20 de ori mai mult din antioxidantul inhibitor de cancer, melatonina, decât oricare alt fruct sau legumă testată.

Iată și o rețetă de salată gustoasă și foarte sănătoasă:

Ingrediente:

- iarbă grasă

- 6 roșii

- un castravete mare

- crutoane

- mentă

- pătrunjel

- cimbru proaspăt(opțional)

- ceapă

- sare

- piper negru (opțional)

- ulei de măsline

- zeamă de la o lămâie

 

Mod de preparare:

Spălați toate legumele și verdețurile și scurgeți-le bine.

Rupeți frunzele de iarbă grasă.

Adăugați crutoanele. 

Tăiați roșiile și castavetele cuburi de mărime egală cu cea a crutoanelor, iar ceapa peștișori.

Tocați multă mentă și pătrunjel.

Pregătiți marinata din 4 linguri de ulei de măsline, sucul de lămâie, 2 linguri de oțet, o jumătate de linguriță de piper, cimbru, sare.

Amestecați toate ingredientele într-un castron.

 

Informații: adevarul.ro; gustos.ro

Foto: cevabun.ro; showbizz.ro

Adaugă comentariu

Închide