Leguma care previne gripa, este vermifugă și reglează glicemia

Leguma care previne gripa, este vermifugă și reglează glicemia

I se mai spune ai sârbesc, ceapă albă, unii o știu drept ajimă, coada vacii sau poroi. Este vorba despre praz, planta erbacee care conține o paletă largă de minerale și vitamine, care o fac leguma ideală în orice dietă.

Prazul conține: apă 87-90%, hidraţi de carbon, proteine, glucide, lipide, glucoză, fructoză, zaharoză, grăsimi, substanţe minerale (potasiu, calciu, fosfor, clor, magneziu, sodiu etc.), ulei volatil, saponine şi vitamine (A, B, C, E, K, PP, B6 etc).

Leguma are rol antiseptic, bacteriostatic, stimulează sistemul imunitar pe care-l și hrănește, scade riscul cancerului de colon, a celui de prostată, de sân, reduce riscul apariției cancerului ovarian. Pe lângă acestea, prazul are și efecte laxative și diuretice, este vermifug și emolient, are efect expectorant și este un bun detoxifiant. Nu irită pereții intestinali, ci îi lubrifiază, este hipotensiv, stomahic, hipogliceminant, tonic şi vasodilatator. O paletă largă de efecte benefice, dar atenție, dacă este consumat ca atare sau fiert, nu prăjit în ulei. Este o plantă extrem de avantajoasă, pentru că, practic, o folosim în bucătărie aproape în totalitate, adică tulpina groasă, de culoare albă, și frunzele lungi, verzi și cu vârf ascuţit. În scop fitoterapeutic, sunt importante bulbul şi seminţele.

Consumat ca atare sau decoct din frunze, poate ajuta organismul să lupte contra gripei, a anginei, a afecţiunilor cardiace, e benefic în arterite, ameliorează simptomele astmului bronşic, al bronşitelor, traheitelor și laringitelor. De asemenea, te ajută să lupți contra constipaţiei, enterocolitelor, fermentaţiilor intestinale şi a altor tulburări digestive. E ideal în diete, rahitism și diabet (fiind hipoglicemid datorită substanței „all-ozem” pe care o conține). Este, de asemenea, util în controlul colesterolului.

Prazul şi preparatele din praz nu sunt indicate persoanelor cu litiază renală sau biliară, din cauza oxalaţilor. Acidul oxalic pe care îl conțin, atunci când intră în contact cu molecule de calciu, formează cristale care se pot depune în rinichi sau vezică.

 

Sursa: doctorulzilei.ro; pintobrasov.ro

Adaugă comentariu

Închide