Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Un intestin sănătos este garanția imunității

Un intestin sănătos este garanția imunității

Un copil sănătos este visul oricărei mame. Pentru aceasta însă trebuie să funcționeze foarte bine sistemul de protecție al copilului, adică imunitatea.Când și ce trebuie să faci, pentru a forma copilului o imunitate puternică, care să îl protejeze de infecții și microorganisme și să devină garanția unei sănătăți de fier pentru mulți ani înainte?

Protecție din primele zile

Intestinul nostru este locul în care locuiește un număr imens de diferiți microbi și bacterii. Acestea pot fi împărțite, în mod convențional, în rele și bune. În intestinul unui adult, dar și al unui bebeluș, trăiesc miliarde de bacterii. Acestea participă la procesele digestive și protejează omul împotriva bacteriilor rele, care ajung în organism odată cu mâncarea sau din mediu. De aceea este foarte important să fie menținut echilibrul corect dintre aceste microorganisme. Principalele bacterii benefice din intestinul unui micuț sunt bifidobacteriile și lactobacilii, pe care acesta îi primește de la mamă, la naștere, iar ulterior – odată cu laptele acesteia.

Alăptatul la sân contribuie la formarea și dezvoltarea florei intestinale normale și sănătoase a copilului, care are un rol foarte important în protecția intestinului de infecții și în întărirea imunității în general. Studiile au demonstrat că micuții alăptați la sân sunt supuși într-o măsură mai mică infecțiilor, întrucât sistemul imunitar al acestora este protejat de bacteriile bune primite de la mamă.

În primele luni de viață micuțul tău este protejat în totalitate de bifidobacteriile din laptele mamei. Însă vine și momentul în care trebuie să extinzi meniul acestuia și să-i dai și alte produse. Începe perioada diversificării, iar aceasta înseamnă că laptele mamei va fi înlocuit treptat de alte produse, necesare pentru dezvoltarea normală a copilului în această perioadă a vieții sale. Acesta este un moment foarte important și pentru mamă, și pentru micuț. Copilul este pus în situația nu doar de a încerca noi gusturi și de a se obișnui cu mâncare ce are o consistență mai densă. Sistemul imunitar al acestuia începe să întâlnească un număr mare de microorganisme și noi antigeni. Uite aici trebuie să începi a te gândi, cum să protejezi micuțul de infecții.

Cum să întărești imunitatea copilașului tău și să-l ajuți să crească sănătos și puternic?

Știm deja că intestinul este unul dintre cele mai importante organe imunitare din organismul omului și prima linie de apărare împotriva microbilor ajunși în interiorul nostru odată cu mâncarea. O alimentație corectă și un meniu complet reprezintă garanția unui sistem imunitar puternic.

Cereale cu probiotice: cea mai bună protecție

Perioada diversificării este însoțită de reducerea numărului de bifidobacterii în intestinul copilului, întrucât se reduce volumul laptelui matern sau a formulei de lapte, iar în meniu apar diverse produse, care contribuie la creșterea și a altor bacterii. Copilul devine mai activ și, încercând totul la gust, intră în contact cu un număr mare de microbi. Deci ce să faci, pentru a oferi, pe de o parte, copilului toate substanțele nutritive și energia necesară, iar pe de altă parte de a-l proteja de infecții?

Un bun ajutor în această situație pot deveni alimentele complementare cu bifidobacterii. Cerealele companiei „Nestle®” sunt îmbogățite cu bifidobacterii vii BL, asemănătoare celor ce se conțin în intestinul copiilor alăptați exclusiv la sân. În combinație cu micronutrienții de bază (vitaminele A, C și D, iod, fier, zinc și calciu), acestea asigură creșterea și dezvoltarea normală a copilului, precum și formarea unui sistem imunitar puternic.

 

Întrebări și răspunsuri:

- Cum să înțeleg dacă micuțul meu are nevoie de bifidobacterii BL

Perioada de diversificare este însoțită de reducerea numărului de bifidobacterii în intestinul micuțului, întrucât scade volumul de lapte matern, iar în meniu apar diverse produse, care contribuie la creșterea și a altor bacterii. De aceea fiecare copil are nevoie de o protecție suplimentară cu bifidobacterii (probiotice).

- De ce am adăugat bifidobacterii BL în terci? 

Bifidobacteriile adăugate în produsele alimentare (probiotice) acționează la fel precum propriile bacterii benefice din intestinul copilului. Anume de aceea am adăugat în terciurile NESTLE® probiotice benefice, care vor proteja micuțul de bacteriile rele și de infecțiile intestinale, în perioada diversificării.

- Nu este dăunător să fie date copilului în fiecare zi? 

Nu, pentru că bifidobacteriile trebuie să se afle în permanență în intestinul copilului, pentru a asigura o bună funcționare și a-și îndeplini funcțiile de protecție. Numărul bifidobacteriilor în terciuri nu este unul terapeutic, ci doar profilactic. Bifidobacteriile BL folosite de compania „Nestle®” oferă o siguranță și o eficacitate demonstrate științific și se folosesc în alimentația copiilor sănătoși de peste 30 de ani deja.

- Este nevoie suplimentar de bifidobacterii, atunci când copilul este hrănit cu formulă de lapte îmbogățită cu bifidobacterii? Nu va fi o supra-doză de bifidobacterii în acest caz? 

Nu va fi o supra-doză, pentru că volumul produselor mâncate de copil pe parcursul zilei va rămâne aproximativ același. Atunci când începi diversificarea, înlocuiești o parte din formula de lapte cu alte produse, de aceea numărul total de bifidobacterii pe care le primește micuțul nu va crește. Dimpotrivă – dacă nu vei suplini numărul de bifidobacterii pe care copilul le mânca împreună cu formula de lapte, poți tulbura echilibrul florei intestinale a acestuia.

- De câte ori pe zi sau pe săptămână pot da copilului terci cu bifidobacterii BL? 

Terciul cu bifidobacterii poate fi dat copilului la fel ca orice alt terci, adică zilnic, de una sau două ori pe zi.

- Dacă organismul va primi în permanență bacterii suplimentare, nu va refuza ulterior să întrețină o floră intestinală normală? 

Nu, nu va refuza, pentru că probioticele din terciuri nu rămân în organism, ci doar contribuie la îndeplinirea unor funcții benefice. În același timp acestea creează în intestinul copilului condiții în care propriile bifidobacterii cresc mai bine. 

 

Foto: Nestle

Share:

Articole recomandate