Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Unt sau margarină, ce le dăm copiilor?

Unt sau margarină, ce le dăm copiilor?

Mulți părinți aleg margarina deoarece consideră că untul este prea gras, iar alții consideră că totuși untul e mai sănătos. Care dintre cele două este totuși recomandat copiilor?

Ambele produse prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje și ambele pot fi consumate, însă deopotrivă pot pune în pericol sănătatea copiilor, dar și a adulților.

 

Untul

Se obține prin extragerea grăsimii din lapte și nu conține aditivi alimentari.

Aspecte pozitive:

  • Prin definiție, untul e un produs natural și bogat în grăsimi saturate (verificați pe etichetă să nu aibă adaosuri alimentare sau procurați unt de casă, de la persoane de încredere).
  • Un avantaj al untului constă în cantitatea mare de calciu pe care o conține.
  • Untul conține vitamina A, care protejează sănătatea glandei tiroide și a suprarenalelor, care au un rol cheie în funcționarea optimă a inimii și a sistemului cardiovascular.
  • Untul conține lecitină – responsabilă pentru asimilarea și metabolizarea corectă a colesterolului și a altor constituienți ai grăsimilor.
  • În unt se regăsesc o serie de antioxidanți care protejează împotriva radicalilor liberi (dușmanii arterelor), dar și seleniu – într-o cantitate mai mare chiar decât în hering sau germenii de grâu.
  • Unele grăsimi saturate pe care le conține untul au proprietăți anti-cancerigene.

Aspecte negative:

  • Crește nivelul colesterolului, dacă este consumat în cantități mari. Dacă aveți copii mai plinuți, supraponderali sau cu tendință de îngrășare, evitați să le dați o cantitate mare de unt.
  • Preț mai mare comparativ cu margarina.

 

Margarina

Este prin definiție un produs sintetic. Inițial, margarina a fost considerată mai sănătoasă decât untul, pentru că ea se obține din uleiuri vegetale. Între timp însă, s-a remarcat că uleiul vegetal hidrogenat este unul dintre cele mai dăunătoare alimente pe care le poate consuma omul.
 

Aspecte pozitive:

  • Unele formule de margarină sunt îmbogățite cu Omega3 și vitamine.
  • Margarinele ce conțin grăsimi interesterificate nu pun în pericol sănătatea, atât timp cât consumul este moderat.
  • Este ieftin. Are termen de garanție mare, condiții de păstrare lejere și  poate fi inclusă în alte preparate.

Aspecte negative:

  • Conține grăsimi hidrogenate și este obținută prin procedee chimice de transformare a unor grăsimi lichide în grăsimi solide.
  • Consumul grăsimilor hidrogenate crește incidența apariției cancerului, potrivit specialiștilor.
  • Se consideră că consumul de margarină crește riscul de diabet, afectează sistemul imunitar și afectează metabolismul grăsimilor. În cazul adulților această afectează cantitatea laptelui matern, scade testosteronul și fertilitatea.

Din aspectele enunțate mai sus este evident faptul că untul este un produs natural și sănătos care își are locul în alimentația copiilor, însă în cantități moderate.

Alimentația copilului trebuie să conțină obligatoriu grăsimi. Ele sunt esențiale pentru dezvoltarea lui fizică, dar și cea psihică, căci creierul este format aproape în întregime din grăsimi. Cantitatea de grăsimi saturate din alimentația copilului trebuie să fie mică, însă trebuie să existe! Introducem untul în meniu odată cu începerea diversificării alimentației, inițial cu 1 g/zi, iar treptat putem mări doza până la 5 g/zi. La doi-trei ani cantitatea de unt nu trebuie să depășească 10-15 g/zi. 

Foto: artofyou.com, romedic.ro

Share:

Articole recomandate