Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

9 SFATURI cum să educi un copil optimist!

9 SFATURI cum să educi un copil optimist!

 

Optimiștii au o atitudine pozitivă față de viață, aceștia depășesc cu ușurință probleme cu care se confruntă, și cred că pe viitor totul va fi bine. Există dovezi ştiinţifice că învăţăm de la o vârstă foarte mică modul în care vedem viaţă şi cum să interpretăm faptele celor din jur. Copiii copiază foarte mult din comportamentul părinţilor şi de obicei fac ceea ce văd nu ceea ce li se spune să facă.

Ideea e că optimist nu te naști, ci trebuie să devii. În cele ce urmează vă propunem câteva sfaturi, despre cum ar trebui să educați un copil optimist:

1. Gândește pozitiv

Copiii simt foarte bine starea de spirit a mamei, și sunt foarte sensibili atunci când o văd supărată sau indispusă. Dacă părintele este fericit și împlinit, atunci cu siguranță și copilul va simți același lucru. Și asta nu înseamnă că ar trebui să ferim copilul de toate greutățile vieții, ci prin propriul exemplu să-l învățăm cum să reacționeze în situații mai dificile, și cum ar trebui să le depășească.

2. Bucură-te de lucrurile mărunte

Organizează mini petreceri pentru copii, fă-i mici surprize odraslei, oferă-i cadouri și bucurați-vă de aceste momente împreună.

3. Visează împreună cu copilul tău

Vorbiți despre ceea ce va fi mâine, poimâine sau chiar peste o lună. Astfel, copilul va fi liniștit și sigur în ceea ce privește viitorul.

4. Încercă să nu folosești cuvintele „întotdeauna” și „câteodată”

Acestea sunt cuvinte ferme, care au un impact deosebit asupra mentalității copilului. Nu trebuie să fii prea categoric cu copilul tău.

5. Trebuie să ai o deviză în viață

Deviza trebuie să fie una optimistă, de exemplu: „În orice situație există o rezolvare!”, sau „Tot ce se face, se face spre bine”. De aceste fraze copilul își va aminti de fiecare dată când va întâlni vreo dificultate în viață.

6. Învață copilul să nu se teamă de greșeli

Aceasta îl va ajuta să fie mai încrezut în sine și să nu pună chiar totul la inimă. Arată-i copilului prin propriul exemplu că toți oamenii greșesc, iar greșelile pot fi corectate.

7. Arătă-i copilului lumea frumoasă și minunată de care suntem înconjurați

Arată-i copilului câte oportunități ne oferă viața și cât de frumos poate fi aceasta trăită. Ajută-l să conștientizeze acest lucru și să trăiască momentele din plin.

8. Încearcă să fii întotdeauna cu zâmbetul pe buze

Zâmbește cât mai des posibil, glumește sau chiar râde în hohote, deoarece râsul prelungește viața. Încurajează-ți și copilul să facă același lucru. Regula de aur este să nu zâmbiți fals, deoarece copiii simt foarte bine falsitatea.

9. Ai grijă cum îți critici copilul

Prima regulă când e vorba de a-ți critica odrasla este să NU exagerezi. Explică-i copilului în mod liniștit problema și încercați să găsiți de comun acord toate rezolvările posibile.

 

Foto: ninjamommers.com

Share:

Articole recomandate