Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Activități Montessori de Paști pentru copii fericiți

Activități Montessori de Paști pentru copii fericiți

După cum știi deja, poți realiza activități Montessori pentru orice perioadă a anului, foarte simplu și ieftin, folosind accesorii pe care le ai în casă și sigur le folosiți în alte momente ale zilei. Acest tip de activități este în topul preferințelor copiilor și ar fi păcat să nu le oferi posibilitatea celor mici să se dezvolte frumos prin intermediul lor chiar înainte de Paști. Mai jos îți oferim câteva idei!

Ouă cu sunete

Iată o activitate Montessori de Paști ideală pentru bebeluși, dar și pentru copii mici. În speranța că vei găsi câteva ouă din plastic, fiecare formate din câte două bucăți (pentru a le deschide), umple ouăle cu diferite accesorii mici: biluțe din plastic (de la un set vechi de mărgele pe care nu le mai folosești); agrafe; puțină apă; bucățele mici de spaghetti; orez; zahăr; nasturi mici; migdale; doi bănuți de 5 bani.

Folosește ouă de dimensiuni mai mari și lipește accesoriile cu pistolul pentru lipit. Astfel, te asiguri că cel mic nu va ajunge la conținutul acestor ouă. Mai poți folosi, de la oul de ciocolată, ambalajul din plastic, din două bucăți, pentru a realiza această activitate Montessori. Ceea ce înseamnă că ar trebui să sacrifici cel puțin 6 ouă de ciocolată.

 

Perechi potrivite

Cu aceleași ouă din plastic poți face o altă activitate, de această dată pentru copii mai mari. Astfel, numerotează fiecare ou cu numere de la 10 până la 19. Ai grijă ca pe fiecare jumătate de ou să fie o singură cifra.

Rupe o coală de hârtie în 4 și pe fiecare dintre foi scrie numere de la 10 la 19 inclusiv. Desfă toate ouăle, astfel încât să se amestece toate cifrele. Pune în stânga coșului cu ouă un număr și arată-i copilului o dată cum să facă pereche și cum se desfășoară această activitate Montessori, apoi lasă-l să o facă singur.

 

Iepurași pe mărimi

Printează un model de iepurași, dar de mărimi diferite. Plasează câte un iepuraș din fiecare mărime pe o coloana și încurajează copilul să sorteze ceilalți iepurași.

Mai ușor de atât este să decupezi, din carton, ouă, pe care le puteți decora împreună. Acestea sunt chiar mai rapid de făcut și nu ai nevoie de îndemânare la desenat. Tot ce trebuie să faci, după ce le decupezi, este să îi arăți copilului cum să le așeze pe mărimi, iar copilul va deprinde rapid exercițiul.

 

Iepurași pe culori

Printează iepurași pe hârtie colorată sau, mai ieftin, desenează iepurași pe hârtie colorată (alege galben, roșu, albastru, de exemplu). Apoi, folosește câte o coală colorată pentru fiecare dintre opțiunile alese de tine și încurajează copilul să sorteze iepurașii după culori.

Activitățile de sortare, pe mărime sau pe culoare, sunt foarte importante pentru dezvoltarea copilului. Conform metodei Montessori, acestea ajută copilul să conștientizeze universul, să-l pună în ordine. De asemenea, activitățile de sortare sunt primul pas în învățarea matematicii. Prin sortare, copilul descoperă că lucrurile pot semăna, dar pot fi și diferite. Învață despre mulțimi și despre faptul că poate organiza lucrurile pe categorii

Poți învăța cum să desenezi un iepuraș din tutorialul de mai jos:

 

Găsește perechea

De data această este nevoie de două obiecte diferite, dar de aceeași culoare: ouă și suportul pentru ouă.

Dacă le găsești din lemn sau din polistiren le poți vopsi cu mare ușurință. Sunt accesorii pe care le găsești ușor și ieftin în această perioadă.

 

Puzzle cu ouă

Iată o activitate foarte ușor de realizat. Ai nevoie de o coală de hârtie (sau mai multe, în funcție de dimensiunea aleasă pentru ouă). Decupează 6 ouă, iar apoi, pentru fiecare în parte, decupează-l pe jumătate cu tăieturi diferite. Copilul trebuie să rezolve acest puzzle simplu găsind perechea fiecărei jumătăți.

Pentru copiii mai mari, poți decupa un ou mare dintr-o singură coală de hârtie. Apoi, poți decupa oul în 12-14-16 bucăți suficient de mari și cu tăieturi suficient de distincte pentru a fi ușor de refăcut.

 

Potrivește culoarea!

O activitate foarte bună pentru dezvoltarea motricității fine este cea în care se folosește ca accesoriu o pensetă. Poți folosi un cofraj de ouă, cel mai interesant fiind cel de 30 de ouă. Decupează ouă din coli de hârtie în diferite culori. Plasează în toate spațiile câte un ou de o culoare.

Cu penseta, copilul trebuie să ia, pe rând, câte un ou de hârtie și să-l pună peste altul de aceeași culoare. Puteți face activitatea Montessori de Paști puțin mai dificilă mergând pe mulțimi de câte 3 sau de câte 4, în funcție de stocul de hârtie colorată pe care îl ai la îndemână.

 

Cutia senzorială

Umple o cutie din plastic cu orez, paste ori cu nisip kinetic. Cutia trebuie să fie suficient de adâncă pentru a ascunde toate obiectele: iepurași din lemn / plastic / fetru / carton, dar și ouă din diferite materiale. Poate găsești chiar un coș, astfel că timpul petrecut cu această activitate Montessori de Paști să fie mai mare, iar curiozitatea copilului angajată mai mult.

 

Învățăm să numărăm

Decupează din fetru ori dintr-o coală de hârtie, un ou mare, dintr-o altă coală de hârtie, decupează 10 ouă mici. Pe oul mare pune-i copilului câte un număr. Cu penseta, el trebuie să plaseze pe ou exact numărul de ouă mici indicate de cifra respectivă.

Este o activitate Montessori de Paști ideală pentru copiii de grădiniță, de grupa mică. Iar dacă este un copil mai mare, poți folosi operații simple, de scădere sau de adunare.

 

Tablouri cu ouă, pui și iepurași

Printează mai multe imagini cu iepurași, pui și ouă de Paști. Pune în diferite recipiente boabe de fasole, boabe de porumb sau năut. Cu lipici (sau fără), copilul poate crea tablouri folosind șablonul respectiv.

Este o activitate Montessori senzorială, în același timp este și un exercițiu privind respectarea conturului.

 

Activități Montessori de Paști la bucătărie

Pentru că sigur te vei afla și pe la bucătărie, puteți vopsi împreună ouă, ori poți lăsa copilul să-și folosească imaginația.

Cu siguranță, masa voastră de Paști va avea un coșuleț cu ouă originale, creative și cu amintiri frumoase în spatele fiecăruia dintre ele. Aici, copilul exersează abilități practice de viață.

 

Sursa: centruldeparenting.ro

Share:

Articole recomandate