Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Când şi ce fel de sport să alegi pentru copilul tău

Când şi ce fel de sport să alegi pentru copilul tău

Atunci când vă gândiţi să înscrieţi copilul la sport, luaţi în calcul cât este de pregătit acesta emoţional şi fizic. Un început prea timpuriu poate deveni frustrant şi pentru copil, şi pentru dumneavoastră, şi poate îndepărta copilul definitiv de sport. Sportul poate fi amuzant pentru copiii foarte mici şi cei de grădiniţă, dar ar trebui să nu fie axat pe competiţie, micuţului i se oferă mai multe oportunităţi amuzante de a fi activ.

Cu ce îl ajută sportul pe copil?

Practicarea unui sport poate face bine copilului în mai multe moduri. De la fotbal la scrimă, sporturile le oferă copiilor şanse de a dobândi şi a perfecţiona aptitudini noi, de a lucra cu alţi copii şi cu antrenorii şi de a lua parte la competiţii într-un mediu sigur.

Ei învaţă valoarea antrenamentelor şi a provocărilor oferite de competiţii. Şi, mai ales, sportul asigură oportunităţi naturale şi amuzante de a face exerciţii fizice în mod regulat.

La ce sport îl înscriem?

Înainte de a vă înscrie copilul la un sport, ar trebui să luaţi în considerare personalitatea sa şi nivelul de dezvoltare, pentru a vă asigura că practicarea unui sport este o experienţă pozitivă pentru toţi.

Când ar trebui să înceapă copilul practicarea unui sport?

Deşi există programe sportive create pentru preşcolari, abia pe la 6-7 ani majoritatea copiilor manifestă nivelul potrivit de aptitudini fizice şi de atenţie necesare pentru a asculta indicaţiile şi a învăţa regulile unui joc. Asta nu înseamnă că un copil mai mic nu poate practica un sport

Sportul poate fi amuzant pentru copiii foarte mici şi cei de grădiniţă. Dacă decideţi să vă înscrieţi copilul de 5 ani într-o echipă sportivă, asiguraţi-vă că alegeţi echipa care pune accentul pe amuzament şi pe aptitudinile de bază.

Alegerea sportului potrivit

În cazul în care copilul manifestă un interes deosebit faţă de un anumit sport, daţi-i voie să-l practice. Vă poate îngrijora riscul de rănire, mai ales, într-un sport de contact, cum ar fi fotbalul sau karate, dar câtă vreme antrenorul le cere sportivilor să folosească echipamentul de protecţie, copilul practică sportul împreună cu alţi semeni la fel de mari şi de puternici şi medicul îi permite aceasta, mergeţi înainte. Chiar dacă până la urmă se va dovedi că n-a fost sportul cel mai potrivit, copilul va avea multe de învăţat din experienţa în cauză.

Când alegeţi un sport, gândiţi-vă la temperamentul copilului – unii au o înclinaţie naturală pentru sporturile de echipă, în timp ce alţii se pot simţi mai bine în activităţi axate pe efortul individual. Există un sport potrivit pentru fiecare – de la fotbal, baschet şi volei, pentru un copil înclinat spre sporturile de echipă, la tenis, scrimă, karate, dans şi înot pentru un copil care preferă să se joace de unul singur.

Experienţa unei mămici...

“Adi are 5 ani şi am încercat şi noi înotul, în bazinul mic. Primele trei zile au fost super. Atât antrenorul, cât şi el erau foarte încântaţi. Apoi a urmat dezastrul, nu a mai stat în apă decât 30 de minute şi mi-a repetat tot timpul, până am ieşit din clădirea bazinului, că el nu mai vrea să vină. De altfel şi antrenorul ne-a spus că ar fi bine să-l mai lăsăm un an să crească. Dacă nu ar fi mers din septembrie la canto şi nu s-ar fi ţinut de ore, aş fi spus că la mijloc era fuga de greu, dar la muzică îi place şi e clar că este mai greu decât la înot... Aşa de înverşunat a devenit, încât, dacă înainte stătea o oră în baie, acum face doar un duş scurt. Asta este experienţa noastră şi am hotărât deja să mai aşteptăm până la anul viitor. Şi apropo, eu am făcut trei ani înot şi am început la 10 ani, deci mai este timp. Fetiţa mea patinează pe gheaţă de la 3 ani, însă medicul mi-a recomandat role numai de la 4 ani. Încă nu i-am cumpărat, deşi are aproape 6 ani, îmi e frică de căzăturile pe asfalt! I-am cumpărat cască, cotiere şi genunchiere şi le-am folosit la bicicletă”.

 

Dar voi ce experienţe aţi avut cu copilaşii dvs? Ce sporturi practică şi cum a fost perioada de adaptare? Aşteptăm părerile dvs. în comentarii!

Share:

Articole recomandate