Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Alfie Kohn: De ce nu poți obține niciodată un om mai bun prin violență

Alfie Kohn: De ce nu poți obține niciodată un om mai bun prin violență

Speakerul american Alfie Kohn, cunoscut pentru teoriile revoluționare despre parenting și educație, a fost pentru a patra oară în România, unde a susținut o conferință la București și alta la Cluj Napoca. Alfie Kohn este un critic vehement al violenței de orice fel asupra copilului. Efectele acesteia, spune el, sunt devastatoare. Evenimentul a fost organizat de platforma specializată - Totul despre mame.

Iată câteva dintre ele, conform specialistului american:

- Violența asupra copilului îi schimbă temporar comportamentul, dar niciodată nu va reuși, pe termen lung, să-l transforme în ceea ce dorește părintele.

- Efectul violenței asupra copilului este înstrăinarea lui de părinți.

- E atât de simplu să reacționezi agresiv atunci când copilul te scoate din minți. E la îndemână și are efect imediat. Dar nu aceasta este soluția.

- Copiii care au parte de violență acasă vor fi, la rândul lor, agresivi, de îndată ce părăsesc casa.

Pedepsele, de orice fel, sunt la fel de nocive, susține Alfie Kohn, pentru că îl îndepărtează pe copil de părinte și îl fac să se simtă neacceptat și neiubit. Iar pe termen lung, eficiența lor este zero.

- Copilul te vede pe tine, părintele care îl pedepsește, așa cum îl văd eu pe polițist în oglinda retrovizoare a mașinii. Nu vei fi niciodată un aliat, ci un dușman.

- Ce credeți că face sau simte un copil care e trimis în camera lui după ce a făcut ceva greșit? Credeți că se gândește că ceea ce a făcut e rău și că îi afectează pe alții? Nicidecum. Se gândește cum să se răzbune, se gândește că e nedrept ce i se întâmplă, se gândește că nu e iubit, că nu e acceptat așa cum e etc. Nimeni nu devine mai moral după o pedeapsă.

- Copilul nu îți testează limitele, ceea ce testează de fapt este dacă îl mai iubești atunci când face rele.

Recompensa e pentru a dresa, nu pentru a crește ființe umane

Recompensele, în accepțiunea lui Alfie Kohn, nu sunt deloc mai bune decât pedepsele.

- Recompensa este pentru a dresa câini, nu pentru a crește ființe umane. Aduce cooperare temporară, dar nu funcționează pe termen lung, nu schimbă în mod pozitiv comportamentul copilului, ci, mai rău, îl strică.

- Pedepsele și recompensele sunt aceeași parte a monedei. Tot despre control este vorba.

- Copiii tind să fie mai puțin generoși când sunt lăudați pentru asta. Își vor împărți prăjitura cu prietenul lor doar dacă va fi cineva acolo să îl laude din nou.

Alfie Kohn i-a îndemnat pe părinți să aibă încredere în propriii copii, să îi lase să ia decizii și să le permită să se revolte. „Copilul învață să ia decizii bune luând decizii, nu făcând ceea ce i se spune. Permiteți-i să vină cu soluții și împărțiți responsabilitatea deciziilor cu el. Iar dacă vrei să ai un copil care să reziste la presiuni sociale, trebuie să îl crești cu curajul de a vă spune vouă, părinților, NU!”.

Când copilul nu face ceea ce îi spui, este esențial să ai puterea să te gândești că poate problema nu e la copil, ci la ceea ce îi ceri tu să facă”.

 „Ni se pare că dacă ne arătam vulnerabili pierdem controlul, dar nu e așa. Copiii ne vor respecta dacă ne arătam limitele și vorbim din inimă. Dacă văd că ne dăm interesul, ne vor respecta și mai mult”.

Share:

Articole recomandate