Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Câţi bani consumă activităţile extracurriculare?

Câţi bani consumă activităţile extracurriculare?

Dacă acum câţiva ani tendinţa mamelor de a-şi purta copiii pe la diferite centre de dezvoltare era o modă, azi începe să devină o necesitate, or, nici un părinte nu mai acceptă ca propriul copil să cunoască mai puţine decât semenii lui.

Copilăria generaţiei de azi se împarte abil între grădiniţă/şcoală şi lecţii de dans, înot, tot soiul de lupte, muzică, şah, pictură, limbi străine, ateliere de creaţie şi aici lista ar putea continua. Deşi s-ar părea că, cheltuilelile ar fi trebuit să fie cu mult mai mici (pentru că nu mai consumă terciuni speciale, nu are nevoie de scutece etc.) un simplu calcul ne-a dat de înţeles că între timp, acestea nu scad, ci cresc proporţional, odată cu copilul.

Eu am doi băieţi de grădiniţă, de 7 şi respectiv 3 ani. Chiar dacă sunt multe opţiuni de dezvoltare extracuriculară, am selectat de comun acord cu ei, câteva activităţi, pe care reuşim să le frecventăm săptămânal.

     - Cu Marius facem înot, fotbal şi pregătire de şcoală.

Înotul. Un bazin (fără fiţe) în oraş oferă lecţii de înot contra sumei de 90 de lei per oră. Frecventând de două ori pe săptămână, această plăcere ne costă lunar suma de 720 lei.

Fotbalul. Abonamentul lunar la preţ de  450 lei, include 12 ore de alergat şi jonglat cu mingea - o sumă aproape că înjumătăţită comparativ cu lecţiile de înot, însă, care creşte semnificativ în clipa în care apare necesitatea procurării uniformei şi încălţămintei de fotbalist.

Pregătirea pentru şcoală, care începe să se transforme într-un „must have” ne costă 400 lei lunar (câte o oră pe săptămână), aici fiind incluse şi lecţiile de limbă engleză.

Deci pentru un pici de şapte ani, eu scot din buzunar câte 1570 lei lunar.

     - Mezinul Bogdan face şi el sâmbătă de sâmbătă, împreună cu fratele mai mare, ore de dezvoltare personală, pentru care plătim 200 lei lunar.

Costul total al cheltuilelilor pentru activităţile extracuriculare ale copiilor mă costă 1770 lei lunar. Dar menţionez că acesta e consumul lunar fără includerea vizitelor la muzeu, spectacole, etc.

Mult sau puţin? Nu ştiu! Voi răspunde doar atunci când voi culege primele roade ale investiţiilor de azi.

Dar voi mămici cât plătiţi ca să vă vedeţi copiii antrenaţi în diferite activităţi sportive sau intelectuale? La cât de „scumpă” a devenit viaţa în Republica Moldova, la ce „jertve” vă expuneţi pentru a vă vedea copii în rând cu lumea?

Daniela Borodachi

Foto: evenimenteoradea.ro; bebelu.ro

Share:

Articole recomandate