Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Calculul mintal și rolul său în dezvoltarea copiilor. Dovada că în orice copil trăiește un geniu!

Calculul mintal și rolul său în dezvoltarea copiilor. Dovada că în orice copil trăiește un geniu!

Calculul mintal are un rol deosebit în viaţa practică.  Este incontestabilă contribuţia acestuia în dezvoltarea facultăţilor mintale ale copiilor, atenţiei, judecăţii, dar și a disciplinei de la vârste destul de fragede.

Recent, redactorul Odoraș a participat la un fel de lecție deschisă la Școala de calcul mintal Soroban, care are câte două filiale în Chișinău și în Tiraspol. Capacitățile micilor elevi, care încă nici n-au ajuns pe băncile școlii, ne-au impresionat. Aceștia reușeau să efectueze foarte repede în minte calcule cu care un matur nu s-ar descurca fără foaie și pix, iar deseori și fără de calculator.

Acum să vă povestim nițel despre rolul calculului mintal. Acesta constituie o etapă premergătoare şi necesară pentru calculul scris. Unele studii au relevant că elevii care nu efectuează cu uşurinţă calculul mintal, ulterior întâmpină dificultăţi şi la calculul scris. Ei găsesc mai greu şi calea de rezolvare a unor 
probleme, atenţia lor este concentrată asupra efectuării calculelor. Dimpotrivă, cei care au formată deprinderea de calcul mintal şi scris, îşi îndreaptă atenţia asupra structurii problemei, asupra judecăţii ei. 

De asemenea, este incontestabilă contribuţia calculului mintal în dezvoltarea facultăţilor mintale ale elevilor, în special a memoriei, atenţiei şi judecăţii, în disciplinarea proceselor de analiză şi sinteză ale gândirii. Copilul este pus în situaţia nu numai de a efectua calcule explicând procedeele învăţate, ci şi de a alege procedeul de calcul cel mai potrivit cazului dat, pentru a afla mai repede şi mai uşor răspunsul. 

Totodată, calculul mintal dezvoltă puterea de a înţelege spiritul de iniţiativă, perspicacitatea. De aceea, se spune despre calculul mintal că este cea mai simplă formă a muncii creatoare a elevului. 


 

Păi iată, tehnica Soroban a apărut pentru prima dată acum 2500 de ani în Japonia. Dar Iurie Novoseolov a fost cel care, văzând pentru prima dată în Turcia o școală care activa în baza metodelor de predare japoneze a calcului mintal la viteză, s-a gândit să o extindă. Astfel, o școală similară a apărut în Dnepropetrovsk, Ucraina. Deși inițial se credea că acest program este destinat numai copiilor predispuși intelectual, echipa de specialiști condusă de Novoseolov și-a dezvoltat propria metodologie unică Soroban, adaptată pentru toți copiii, astfel demonstrând că în fiecare copil trăiește un mic geniu.

Metoda este concepută pentru copiii de 5-11 ani. Înscrierile se efectuează în două grupe de vârste: preșcolari (5 - 6 ani) și elevi 7-11 ani (clasele I-a – a VI-a), a câte 5-12 persoane maximum. De ce anume această perioadă de vârstă? Deoarece este cea mai favorabită pentru a descoperi talentele copilului, dar și cea mai activă etapă a creșterii celulare, care durează aproximativ până la 12 ani. Din proprie experiență, profesorii Soroban spun că copiii mai mari de 12 ani de obicei, cunosc metoda de calcul învățată la școală, de aceea lor le vine mai complicat să studieze după tehnica Soroban.

Din observațiile noastre de la lecția la care am participat, copiii mai învață și disciplina. Chiar dacă se mai sustrag discutând între ei, când vine momentul să-și demostreze capacitățile calculând în fața clasei aceștia se mobilizează și sunt foarte captivați de ceea ce fac. Plus la aceasta, pe lângă lecții, copiii au un antrenament zilnic de 15 minute acasă, care se desfășoară sub forma unui joc online interactiv, astfel copiii își îmbunătățesc cunoștințele obținute la ore. Antrenorii școlii Soroban au creat un sistem de stimulare foarte atractiv pentru copii. Cei care fac antrenamente acasă primesc steluțe, iar un anumit număr de steluțe îl schimbă apoi pe cadouri din partea școlii. Din observațiile noastre copiii sunt foarte interesați de acest aspect.

Svetlana Kuzhilnaya, antrenoare la Școala de calcul mintal Soroban în Chișinău, ne-a subliniat că în una din grupe este un băiețel căruia inițial foarte greu i se dădeau calculele, iar cu timpul el a început să deprindă tot mai ușor și mai ușor, și acum a devenit mult mai activ, mai deschis în comunicare, treptat scapă și de timiditate.

Soroban mai dezvoltă în fiecare copil calitățile unui lider, întrucât, după cum am mai menționat, îi responsabilizează, îi disciplinează, îi ajută să își facă propriile concluzii și să ia rapid decizii. Nu mai puțin important este faptul că aritmetica mintală în Școala Soroban dezvoltă concentrația și viteza reacției. Ca rezultat, copiii activi se învață să se concentreze asupra unui lucru, iar copiii prea pasivi devin mai activi. În plus, un impact enorm asupra formării personalității la copii îl are percepția lor emoțională a lumii. Iar atmosfera prietenoasă care predomină în clase, abilitatea de a-și exprima liber gândurile, emoțiile, sistemul de stimulare - ajută copilul să se dezvolte multilateral.

Școala are grupe în română și rusă, și are 2 filiale în capitală: bd. Ștefan cel Mare, 141/1 of.3 și str. C. Brâncuși, 110, of. 28.

Dacă v-am trezit curiozitatea, vă îndemnăm să vorbiți chiar cu cei care predau această tehnică apelându-i la numerele de telefon: 060935935 ‎și 060945945, sau contactându-i la adresa de mail - kishinev@soroban.md, sau pe pagina de Facebook.

Share:

Articole recomandate