Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Când şi cum îi spui copilului totul despre sex

Când şi cum îi spui copilului totul despre sex

Discuţia despre sex şi sexualitate poate fi cea mai importantă discuţie pe care o vei avea vreodată cu copilul tău! „Marea discuţie serioasă” despre sex ar trebui să aibă loc destul de devreme (specialiştii recomandă în jurul aniversării a 8 ani) dar nu este niciodată prea târziu. Mici idei despre ce înseamnă o relaţie sexuală pot fi aruncate printre vorbe cu ceva timp înainte şi îi pot da copilului o viziune sănătoasă, pozitivă, respectuoasă despre intimitatea umană şi care nu va fi zdruncinată de mizeriile pe care le va auzi din media sau din grupul său de amici. Teoria specialiştilor este că principalul beneficiu concret al acestor discuţii părinte – copil pe tema sexuală este că îi cresc şansa copilului de a avea relaţii afective de succes, pe termen lung, dar şi o viaţă de familie sănătoasă şi sigură.

Dar toţi părinţii au nevoie de ajutor la acest subiect. Cu toţii tindem să evităm, să amânăm, să ne simţim un pic jenaţi şi să fim ezitanţi. Recomandările următoare ale psihologilor ce şi-au expus experienţa de zeci de ani pe această tema pe valueparenting.com au ajutat sute de părinţi care au reuşit să aibă discuţii speciale şi memorabile cu copiii lor.


Iată 4 prime sfaturi care te pot ajuta:  

1. Controlează informaţia preliminară: Nici un părinte realist nu va crede că el sau ea sunt singurele surse de informaţii pe teme sexuale pentru un copil. Media, grupul de prieteni, şcoala, toţi vor juca un rol mare şi mixt în viaţa copilului. Dar un părinte înarmat cu mesajul corect la momentul potrivit poate preîntâmpina efectul dăunător al informaţiilor distorsionate primite din altă parte. El poate crea în mintea copilului un punct de referinţă pozitiv şi un filtru la care el să revină ca să verifice ceea ce aude în jur, ca să îşi dea seama şi să diferenţieze ce este folositor pentru el de ce este periculos şi dăunător.  

2. Leagă sexul de familie: Scopul tuturor părinţilor este să maximizeze fericirea şi starea de bine a copiilor lor şi să îşi ajute copiii ca într-o zi să aibă propriile lor familii fericite. Sexul este un element important într-o familie echilibrată şi fericită. Este bine ca copilul să înţeleagă ca sexul folosit în scop constructiv va întări o familie şi dacă e folosit negativ poate distruge familia.

3. Fixează-i în minte principiile corecte: Când în familie se vorbeşte cu copilul despre sex ca element important într-o căsnicie, se poate folosi prilejul pentru a-l învăţa pe copil şi despre alte valori la fel de importante dintr-un cuplu: comunicarea onestă, respectul reciproc, să ai obiective şi planuri comune sunt doar câteva elemente pe care copilul le poate învăţa cu ocazia acestor discuţii.  

4. Fii realist: Sunt mulţi părinţi care spun că a vorbi despre sex în termeni frumoşi şi elogioşi ca element de sudare a unei căsnicii înseamnă că nu eşti realist. Dar cea mai bună definiţie a ce înseamnă să fii realist în discuţia pe teme sexuale cu copilul tău este să fii cu adevărat la curent cu ce se întâmpla în viaţa lui şi să vii cu acţiuni şi mesaje adaptate realităţii, nu cu vorbe din cărţi sau cu propriile tale păreri despre sexualitate.  

Foto: briandollar.com

Sursa: sfatulparintilor.ro

Share:

Articole recomandate