Copiii bilingvi sunt mai flexibili în gândire

Copiii bilingvi sunt mai flexibili în gândire

Potrivit unui studiu realizat în Canada, copiii care cresc în familii bilingve au un control cognitiv mai avansat. Cercetătorii au investigat cum anume abilitatea de a vorbi mai mult de o limbă poate influența preșcolarii în rezolvarea problemelor. Ei au descoperit că preșcolarii bilingvi, obișnuiți să treacă frecvent de la o limbă la cealaltă, au un nivel mai ridicat de flexibilitate mintală decât cei ce vorbesc o singură limbă, atunci când vine vorba de anumite exerciții cognitive.

Capacitatea copiilor de a trece de la o limbă la alta devine mai puternică pe măsură ce copiii cresc și vocabularul lor se îmbogățește în ambele limbi. Copiii bilingvi obțin rezultate mai bune la teste, probabil pentru că au o flexibilitate cognitivă și o atenție selectivă mai bună, exersate datorită trecerii de la o limbă la alta.

Studiul a evaluat vocabularul a 39 de copii bilingvi și a 43 de copii care vorbesc o singură limbă, la vârsta de 2 ani și la vârsta de 2 ani și 7 luni. În ceea ce privește rezultatele la testele de vocabular, copiii bilingvi au demonstrat abilități de exprimare asemănătoare copiilor care vorbesc o singură limbă. Dar diferența semnificativă dintre cele două grupuri de copii a apărut când a venit vorba de exercitii nonverbale, care necesită control inhibitor.

Potrivit studiului, cu cât preșcolarii trec mai frecvent de la o limbă la alta, cu atât cresc beneficiile privind flexibilitatea cognitivă. Cu cât copiii au în vocabularul lor mai multe perechi de cuvinte bilingve cu atât flexibilitatea lor cognitivă este mai mare. Specialiștii estimează că în mod normal, până la vârsta de 3 ani, copiiii bilingvi folosesc două cuvinte pentru majoritatea noțiunilor pe care le cunosc.

Sursa: suntparinte.ro

Adaugă comentariu

Închide