Copiii singuri la părinţi sunt mai nervoși? Răspunsul psihologului

Copiii singuri la părinţi sunt mai nervoși? Răspunsul psihologului

Ioana Niţă Amarandei, psiholog specializat în psihologie şcolară şi consiliere educaţională şi vocaţională, spune că experienţa i-a relevat o incidenţă crescută a instabilităţii afective şi schimbătoare mai accentuată în cazul copiilor unici şi doriţi de părinţi, pentru că nu au modele fraternale la care să se raporteze.

Atenţia şi grija exagerată a părinţilor determină o dependenţă crescută faţă de adult şi mai ales de părinţi şi un contact rezervat cu alte persoane.

Psihologul spune că pretenţiile exagerate ale adulţilor şi cerinţele repetate insistent îl sensibilizează pe copil şi provoacă tensiuni pe plan afectiv, pe care nu le poate depăşi uşor. Prezenţa unor conflicte între părinţi cu privire la metodele de educaţie a copilului îi provoacă acestuia o stare de frustrare şi anxietate, ce accentuează conduitele cu caracter dificil în adaptare.

Alte probleme obişnuite care contribuie la irascibilitatea copilului: probleme medicale, alergii, reflux gastric, probleme de alimentaţie, dificultăţi de somn, suprastimulare senzorială, dispoziţie afectivă foarte irascibilă - se supăra uşor, abilităţi slabe de organizare, copleşirea datorată limitelor şi schimbărilor, inflexibilitate-inadaptare, atmosfera haotică sau dezorganizată în familie, părinţi nervoşi, deprimaţi sau irascibili, părinţi care se luptă, la rândul lor, cu propria dispoziţie afectivă.

 

Sursă: csid.ro; manoslegalservices.com

Adaugă comentariu

Închide