Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Hormonul de creștere la copii: ce trebuie să știi

Hormonul de creștere la copii: ce trebuie să știi

Nu este o licoare miraculoasă, ci doar o substanță pe care organismul nostru o produce în mod natural, prin intermediul hipofizei, ca răspuns la stimulii dați de hipotalamus. Hormonul HGH (hormonul somatotropin) este indispensabil în etapele de creștere și regenerare ale organismului. Unii copii, însă, pot avea tulburări la nivelul acestui hormon, drept urmare părinții trebuie să urmărească foarte atent viteza de creștere în înălțime, iar odată cu apariția unor temeri să se adreseze medicului pentru investigațiile de rigoare.

Majoritatea copiilor de înălțime medie sau mică moștenesc talia de la genitori, înălțimea copilului corespunzând mediei înălțimii părinților +/- 8 cm. Unii copii pot avea tulburări hormonale - deficit de hormoni de creștere sau tiroidieni. De aceea, orice copil cu înălțime mică trebuie corect investigat și pe măsură ce sunt excluse cauzele înălțimii mici idiopatice (de exemplu familiale, alimentație deficitară, rahitism, hipovitaminoze, alte boli cronice) trebuie lansate investigații amănunțite – radiografie de pumn, testări hormonale, tomografii etc.

Părinții trebuie să urmărească viteza de creștere în înălțime și greutate a copiilor lor. O viteză de 4-5 cm pe an și 2-3 kg este considerată normală chiar dacă copilul este mai mic decât colegii de aceeași vârstă.

Deficitul de hormon de creștere este o afecțiune rară, caracterizată prin secreția inadecvată de hormon de creștere din glanda hipofiză anterioară, o glandă mică localizată la baza creierului care este responsabilă pentru producerea mai multor hormoni.

Cauze posibile:

– Această deficiență poate fi prezentă de la naștere (congenitală), și rezultă din mutații genetice sau din defecte structurale din creier.

– Poate fi dobândită mai târziu în viață ca rezultat al unei traume, infecții, ca urmare a radioterapiei sau apariției unei tumori în creier.

– O a treia categorie nu are o cauză cunoscută sau diagnosticabilă (idiopatică).

Copiii cu deficiență de hormon de creștere prezintă un ritm încetinit de creștere, pubertate întârziată, statură scundă și o rămânere în urmă în ceea ce privește dezvoltarea fizică. Acest ultim aspect este reflectat de întârzierea prelungirii oaselor extremităților, ceea ce este impropriu la vârsta copilăriei.

Excesul de hormon de creștere, ca și deficiența acestuia, poate duce la multe tulburări. Dacă secreția crescută de somatropină survine la un copil care nu și-a încheiat încă ciclul de creștere, atunci apare așa-numitul gigantism.

În cazul excesului de hGH, creșterea excesivă poate fi într-adevăr cel mai vizibil simptom, dar nu este singura problemă a pacienților cu această tulburare. Pot să apară și alte complicații odată cu această boală: intensificarea semnificativă a transpirației, presiunea exercitată asupra structurii laterale a sistemului nervos central (de ex. sindromul de tunel carpian) sau tulburări în zona carbohidraților, care pot lua formă de diabet.

Cea mai comună cauză a excesului de hormon de creștere este adenomul hipofizar care produce acest hormon. De obicei, odată cu creșterea adenoamelor, pacienții pot prezenta diverse afecțiuni, cum ar fi dureri de cap sau tulburări vizuale (mai ales când tumora afectează nervii optici). Pe lângă adenoamele hipofizare, alte tumori active hormonal (localizate, de exemplu, în pancreas sau în plămâni) pot fi, de asemenea, cauza hormonului de creștere în exces.

Deși deficiența și excesul hormonului de creștere pot cauza probleme, tratarea acestora este bazat pe administrarea constantă a somatotropine.

Cât timp trebuie să folosească copilul meu hormonii de creștere ?

Tratamentul durează de obicei până la maturitate. În unele cazuri tratamentul cu hormoni de creștere este continuat și după această vârstă.

Administrarea unui tratament cu hormoni de creștere zilnic, poate fi stresantă și plictisitoare. Totuși, nu este recomandat să se oprească tratamentul fără aprobarea doctorului. Țineți minte că oasele vor crește atâta timp cât tratamentul este în desfășurare. Dacă acesta este oprit, copilul trece din pubertate la maturitate, cartilajele de creștere se vor închide și nu vor mai exista alte modalități de creștere în înălțime.

Așadar, este important să faceți copilul dumneavoastră să înțeleagă de ce acest tratament trebuie urmat. Doctorul dumneavoastră va discuta cu el, dar copilul va avea nevoie și de suportul părinților și al prietenilor pentru a înțelege de ce acest tratament are o importanță primordială. Dacă copilul crește mai puțin de 1-1,5 cm pe parcursul a 6 ani, este destul de probabil ca acesta să nu mai crească. O radiografie a mâinii va arăta dacă plăcile de creștere s-au închis.

 

Sursa: sfatulmedicului.ro, vreausacrescmare.ro, totuldespremame.ro

Foto: totuldespremame.ro

Share:

Articole recomandate