Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Sindromul copilului „împărat” și urmările acestuia

Sindromul copilului „împărat” și urmările acestuia

Părinții care au copii sub vârsta de 15 ani sunt prima generație de părinți care se temeau de părinții lor și acum se tem și de copiii lor. Prin urmare, au crescut copii care sunt prea puternici, agresivi, lipsiți de etică, egoiști și chiar violenți cu părinții atunci când nu obțin ceea ce doresc, după cum explică Emma E. Sanchez, pedagog și consultant în formarea familiei.

Unii psihologi explică acest nou sindrom al „copilului împărat" astfel:

- Cei care au fost crescuți cu duritate în casa părintească și au avut părinți autoritari, atunci când au avut și ei copii au decis să trăiască într-o atmosferă mai relaxată, iar atitudinea lor să fie mai permisivă;

- Adulți care nu știu cum să stabilească și să mențină limite;

- Mame și tați care au ales, greșit, să devină prietenii copiilor lor, lăsând deoparte rolul părintelui;

- Părinții absenți din casă.

Acest sindrom apare mai frecvent la copiii cu una sau mai multe dintre următoarele caracteristici:

- Copii singuri la părinți, mai ales băieți;

- Copii care au trăit experiențe dificile sau traumatizante, cum ar fi boală, accidente sau abandon;

- Copiii ai căror părinți sunt de acord cu totul, compensează lipsurile emoționale, cum ar fi petrecerea unui timp prea scurt acasă sau divorțul, oferindu-le jucării sau cadouri scumpe.

Există o frază în domeniul educațional care spune: „Doze mici de frustrare ajută la modelarea personajului”. Un copil căruia i se oferă totul, în primul rând nu va putea niciodată să înțeleagă că nu toata lumea este obligată să-l servească imediat ce bate el din picior.

Acești copii suferă mult atunci când descoperă că nu sunt o prioritate pentru cei din jur și suferă pentru că nu au fost niciodată învățați ce este efortul și sacrificiul.

Limitele stabilite în copilărie fără a fi încălcate în timp, vor forma un copil sigur, deoarece el va ști în mod clar la ce să se aștepte.

Copilul trebuie să învețe să salveze, să stabilească un obiectiv și să-l atingă, dar să nu primească totul cu ușurință imediat cum deschide gura.

Copilul care își propune ceva și realizează acel lucru devine mai puternic din punct de vedere emoțional și chiar dacă se va confrunta cu perioade mai dificile de-a lungul vieții le va depăși.

 

Sursa: copilul.ro; vitaportal.ru

Share:

Articole recomandate