Tulburările de comportament la copii și cum pot fi gestionate

Tulburările de comportament la copii și cum pot fi gestionate

Experții în psihologie citați de Momjunction.com consideră că principalele 8 probleme de comportament la copii sunt următoarele:

  • Nu este respectuos și răspunde urât înapoi
  • Țipă atunci când ceva nu-i convine sau când este furios
  • Are un comportament agresiv și violent atât față de părinți, cât și față de alți copii
  • Minte
  • Îi hărțuiește pe ceilalți
  • Manipulează pentru a obține ceea ce-și dorește
  • Pare că nu este motivat și e leneș
  • Are probleme de comportament la școală (nu-și face temele, nu este atent la ore, se poartă urât cu profesorii și colegii de clasă)

Un copil care se poartă urât cu părinții sau cu ceilalți până la urmă este ușor de manevrat. Trebuie doar să înțelegi că există o problemă de comportament ce trebuie corectată și să încerci să o rezolvi. Pedepsele nu fac decât să agraveze astfel de comportamente. Să vedem cum ar trebui să reacționezi la unele dintre cele mai banale probleme de comportament pentru a încerca remedierea lor:

1.       Copilul întrerupe discuția. Cei mici se entuziasmează repede și pierd controlul atunci când vor să exprime ceva. Așa că data viitoare când cel mic te va mai întrerupe este bine să-l lași să spună totul până la sfârșit, și apoi să-l atenționezi că nu l-ai întrerupt, așa că e bine să nu o mai facă nici el. Cu timpul va deprinde ceea ce-i zici.

2.       Copilul țipă. Copiii, în special cei mai mici de 3 ani, nu se pot exprima cu ajutorul cuvintelor, iar furia și frustrarea în anumite situații se eliberează doar prin țipete. Nu trebuie să țipi și tu la el sau să-l obligi să tacă. Învață-l să vorbească încet, în șoaptă dacă trebuie și încearcă să-i înțelegi sentimentele și să vorbești cu el. Spune-i că nu puteți purta o conversație țipând.

3.       Copilul fuge de lângă tine atunci când se enervează? Acest lucru este foarte periculos, mai ales dacă se întâmplă asta pe stradă sau în oricare alt loc public. De aceea, trebuie să fii mereu cu ochii pe el și să-l ții de mânuță. În plus, când are o criză, arată-i unde poate fugi și unde nu. Explică-i că oamenii nu fug pe stradă și că dacă simte nevoia să o facă, doar în parc sau alte locuri de aceste gen este în siguranță să facă asta.

4.       Copilul se trage de păr, lovește și țipă atunci când vrea să rezolve ceva. Singurul mod în care poți opri acest comportament este să-l faci să înțeleagă că astfel nu va rezolva lucrurile. Nu-l lăsa să se tragă de păr sau să tragă pe altcineva și explică-i că nu este bine să facă asta. În nici un caz nu-l trage și tu de păr ca să-i arăți că doare.

5.       Copilul aruncă cu lucrurile atunci când este furios. Va trebui să-i explici pe un ton calm, dar ferm, că nu este bine ce face, că poate răni pe cineva sau poate strica anumite obiecte. Dacă continuă să o facă, ignoră-l, iar când se liniștește spune-i că nu ți-a plăcut.

 

Sursa: totuldespremame.ro

Foto simbol: moirebenok.ua

Adaugă comentariu

Închide