Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Vârsta potrivită pentru a lăsa copilul singur acasă

Vârsta potrivită pentru a lăsa copilul singur acasă

Mulți părinți au această dilemă – când să lase singur copilul acasă. Pe de o parte avem drept exemplu propria noastră copilărie, mulți eram lăsați singurei la o vârstă destul de mică, părinții fiind nevoiți să muncească mai mult, pe de altă parte acum părinții parcă sunt mai protectivi, mai ales că și pericole pentru copii par să fie mai multe – de la aparate electrocasnice numeroase, la tot felul de persoane dubioase. Deci care este răspunsul la întrebare: ce vârstă este cea mai potrivită ca să ne putem lăsa copilul singur acasă? În majoritatea țărilor vârsta legală acceptata ca un minor să rămână singur în casă este de 14 ani.

Salvare este grădinița, unde copilul petrece tot timpul cât părinții sunt la muncă. În alte cazuri, pentru familiile care își permit, de ajutor este o bonă. Iar în cele mai fericite familii, cu copiii pot sta bunicii. Însă nu toate familiile pot avea bonă sau pot conta pe ajutorul bunicilor. Totodată și activitățile extrașcolare sunt destul de costisitoare. În astfel de cazuri copiii din clasele primare sunt deseori lăsați singuri acasă după ce finalizează lecțiile la școală.

Specialiștii recomandă totuși ca primele încercări de a lăsa copilul singur acasă să se facă pe la vârsta de 8 ani. Prima încercare trebuie să fie scurtă. Încearcă să stai în apropierea casei pentru a te putea întoarce rapid. Până la vârsta de 10 ani ar fi de preferat ca timpul petrecut de copil singur să nu depășească o oră sau o oră și jumătate. În intervalul de vârstă 11-13 ani durata orelor petrecute singur se poate dubla, ba chiar poate fi lăsat singur și câteva ore la rând.

Ce ar trebui să ai în vedere înainte de a lăsa copilul singur în casă:

- Ține cont de vârsta și maturitatea copilului - fiecare copil are ritmul lui unic de dezvoltare și deși poate avea vârsta potrivită, există posibilitatea să nu fie încă pregătit emoțional.

- Discută cu cel mic – instruiește-l că există și pericole, observă cum reacționează la o situație stresantă, îndrumă-l către o vecină în caz de situații neprevăzute, asigură-te că știe cum să ia legătura cu tine și că știe să apeleze autoritățile în caz de urgență;

- Stabilește niște reguli de siguranță verifică dacă știe să le respecte – cel mai bine este să nu lași lucrurile nespuse, bazându-te că cel mic le știe deja. Pune-i la dispoziție cele necesare pentru a putea face față cu brio perioadei în care va sta singur.

Ce ar trebui să știe copilul care rămâne singur în casă:

- Reguli clare, ce are și ce nu are voie să facă atât timp cât este singur în casă;

- Să aibă o persoană de încredere în apropiere la care poate apela în caz de urgență;

- Să știe cum să apeleze autoritățile în caz de urgență (poliție, pompieri și ambulanță);

- Să știe cum poate lua legătura cu părinții;

- Cum să reacționeze dacă sună interfonul sau bate la ușă o persoană necunoscută.

 

Cel mai probabil că tu, ca părinte, ai o teamă foarte mare să-ți lași singur copilul acasă. Dar mai devreme sau mai târziu acest lucru se va întâmpla, mai ales că încrederea pe care i-o insufli lăsându-l singurel acasă îl ajută să crească mai independent. Doar aveți grijă să fie în siguranță.

 

Informații: copilul.ro

Foto simbol: colady.ru

Share:

Articole recomandate